kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


Halkla İlişkiler harikası

Başkan Clinton Türk halkına kendini çok sevdirdi. Çünkü Clinton Türkiye'de en uzun süre kalan Amerika Başkanı oldu, çok yer gezdi, depremzedeleri ziyaret etti, Türkiye'yi övdü, Atatürk'ten sevgiyle söz etti.

Clinton'ın eşi Hillary ve kızı Chelsea de Türk halkının gönlünü kazandı.

Bütün bunların arkasında "muhteşem" bir Halkla İlişkiler çalışması vardı aslında.

Clinton'ın Türkiye ziyaretinden bir ay önce başladı çalışmalar. Ankara'daki Büyükelçilik organizasyonunda Türkiye'ye gelen 100 kadar Amerikalı bir ay boyunca Türkiye'de incelemeler yaptı.

Yüzlerce insanla yüz yüze konuşuldu, Türk halkının, iş dünyasının, çalışanların, sivil toplum örgütlerinin Amerika'ya ve Başkanı'na nasıl baktığı defalarca soruldu, izlenimler alındı.

Clinton'ın hangi sözlerinin Türk halkının hoşuna gideceği, nasıl davranırsa sempati toplayacağı, hangi bölgeleri ziyaret ederse sevgi ve saygı göreceği tek tek belirlendi.

Clinton, kendisi için hazırlanan raporları okudu, brifinglere katıldı, ondan sonra Türkiye'ye geldi.

Türkiye'ye gelmeden bir gün önce Amerikan Meclisi'nde Türkiye'yi öven konuşmasıyla ilk adımı attı, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tarihi konuşmasıyla herkesin gönlünü fethetti.

Deprem bölgesine gitmesi, halkın arasına girebilmesi, onlarla şakalaşması, hatta Meclis'te "belki zehirlidir" diye içmediği çayı burada bir çadırda içmesi bile "halkla ilişkiler uzmanlarının" hazırladığı reçetelerin bir uzantısıydı.

Amerikalılar hiçbir şeyi şansa bırakmadan müthiş bir program hazırladılar, Clinton da bunu çok iyi uyguladı.

Aynı plan ve programlar Hillary ve Chelsea için de hazırlandı. Nerede ne giyecekleri ve ne konuşacakları bile önceden biliniyordu. Clinton'ın Türkiye gezisi "Halkla İlişkiler" kavramının bir şaheseridir.

Türk Halkı Amerikalıları pek sevmezdi

Bugün sokağa çıksanız ve rastladığınız herhangi bir kişiye "Amerika'yı seviyor musun?" diye sorsanız, alacağınız cevap yüzde 50'nin üzerinde "Hayır" olur. Türk halkı Amerika'nın dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu, herkese sözünü geçirebildiğini ve onunla kavga etmenin anlamsızlığını bilir, ama yine de sevmez.

Çünkü, bizim genlerimizde "güçlüye karşı boyun eğme" özelliği vardır da, "güçlüyü sevme" eğilimi yoktur. Türk halkı Amerika'nın gücünü kullanarak küçüğü ezdiğine, istediği ülkede kendine uygun yönetimler getirdiğine, dünyanın tek hâkimi olabilmek için her şeyi yapabileceğine inanır.

Bu nedenle Amerika'dan yana tavır koyan yöneticilerine de kızar, bunun çıkarımıza olduğunu kabullense de kızar.

Türk halkının Amerika'ya yönelik "sempatisi" bir tek Kennedy döneminde artmıştı. Aslında Türkiye'ye hiç de dost olmayan Kennedy, belki de gençliği ve güzel bir eşe sahip olması yüzünden sevilmişti.

Türkiye "Amerika aleyhtarı" potansiyelini en çok 70'li yıllarda kullandı. O zamanın solcu gençleri hemen her gün Amerika'ya karşı protesto gösterileri yapıyorlardı, 6. Filo askerlerini denize döküyorlardı. O dönemlerde sola karşı olan geniş halk kitleleri bile bu kampanyalara içten içe destek veriyordu.

80'lerden sonra ise Amerika aleyhtarı tavır, yerini daha "akılcı" politikalara bıraktı. Hatta, gariptir, 70'li yıllarda sırf solcular karşı çıkıyor diye Amerika'dan yana tavır koyan aşırı sağ kesimler, şu sıralarda daha hızlı birer Anti-Amerikan oldular.

Küreselleşen ve bilginin hâkim olduğu dünyada "ezeli düşmanlıkların" olmayacağı gibi "ebedi dostlukların da" yeri yok. Amerika- Avrupa karşıtı olmak bir düşünce biçimi değil artık. Çıkarlar önemli.

Clinton, Türk halkına kendini sevdirerek bu gerçeği de göstermiş oldu.

Komşular Günü
Komşular Günü Türkiye'de de tutulmaya başlandı artık. Yoğun, stresli yaşam koşulları hepimizi aynı blokta oturduğumuz 100 aileden hiçbirini tanımama ve sabahları bir selamı bile esirgeme tuhaflığına getirdi. İşte Komşular Günü hayatımızın bu rengini yeniden hatırlatmayı amaçlıyor.

Komşular Günü girişiminin başını yine sevgili Deniz Adanalı çekiyor. Hafta içinde aradı ve "Bu pazarı sakın unutma, komşuluk günlerimizi unutmamak üzere hatırlayacağız" dedi. Adanalı ayrıca yarın için ilginç bir program da düzenlemiş. "En yakın olduğumuz yerleri bile bilmiyoruz" diyen Deniz Adanalı Beykoz'u gezdirecek sanatçı, yazar ve gazeteci dostlarına. Bu arada Ayşe- Selâhattin Beyazıt çifti de oturdukları Muharrem Nuri Birgi Yalısı'ndaki "Beykoz camları" koleksiyonlarını göstereceklermiş. Beykoz gezisi Beykoz Konakları'nda içilecek çaylarla sona erecekmiş.

Clinton fotoğrafı
Perşembe günü bu sayfada kullandığım fotoğraf Milliyet Gazetesi Muhabiri Ercan Aslan tarafından çekilmişti. Çeşitli açılardan çekilen fotoğraflar arasında en anlamlısı olduğu için Ercan Aslan'ın hoşgörüsüne sığınarak bu fotoğrafı köşeme almıştım. Fotoğrafın sağ alt köşesine bunu belirtmiştim. Ancak son anda fotoğrafın içine bir de başlık konunca isim görünmemiş. Düzeltmek ve özür dilemek istiyorum.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır