kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hamur, kıyma ve odun ateşi: Pide
Kışın gelmesiyle birlikte pide salonları dolmaya başladı. Peki gerçek pideyi nerede yiyeceksiniz? İşte adresleri...

METE TANSU

Eskiden Karadeniz Bölgesi'nde insanlar dağ-yayla, kış-kıyamet demeden 50-60 kilometre yol yürürmüş. Soğuk kış günlerinde o kadar yol teptikten sonra kaybettikleri enerjiyi kazanabilmek için kalorisi yüksek, kendilerini ısıtabilecek ve güç verecek bir yiyeceğe ihtiyaç duyarlarmış. Zaten pide de bu ihtiyaçtan hareketle keşfedilmiş.

Kışın gelmesiyle birlikte, pide salonları yeniden dolmaya başladı. Yazın sıcak nedeniyle bünyeye ağır gelen pide, bugünlerin yükselen trendi. İstanbul'un her yanı pideci dolu. Ama "gerçek pide" dediğiniz zaman bize kulak vermeniz gerekiyor.

Lezzetli bir pide için kaliteli malzeme ve iyi bir işçilik şart. Gerçek pide odun ateşinde, hem de iyi pişmeli. Tereyağ, pidenin tadını bozuyor, fazla kalori veriyor. Eskiden onca yol teptikten sonra tereyağ enerji veriyormuş ama, dağa tırmanmayanlar için sadece ağırlık veriyor. Pidelerin açık ve kapalı olması ise hem yöreye hem de malzemeye göre değişiyor. Ama karışık bir pide, malzemesi konmadan önce biraz pişirilmeli, üzerine daha sonra kavurması, kıyması konmalı. Pidelerin şahı Günahkar. İçinde kaşar, kavurma, pastırma, sucuk ve yumurta bulunuyor. Peki bu pideyi nerede yiyeceksiniz? İşte adresleri. Hepsinin evlere servisi de var.

BAFRA PİDE SALONU:
Kızıltoprak'taki pide salonu, saat 07.30'dan akşam saatlerine kadar müşterilerine hizmet veriyor. Bafra Pide'nin sahibi olan Coşkun Usta, pidesinin bu kadar lezzetli olmasını pidenin hamuruna ve kullanılan malzemenin kaliteli olmasına bağlıyor. Biz, burada kıymalı ve peynirli pide yemenizi öneriyoruz. Uzun ve kapalı olarak yapılan pide, alevi harlı olmayan bir fırında pişirilerek, gevrek olması sağlanıyor. TEL: 0 216 336 97 59

PİDE:
Teşvikiye'de bulunan Pide, Türkiye'de açılan ilk pide bar olma özelliğini de taşıyor. Hedefleri pideyi çağdaşlaştırmak. Pidelerinde bir yöreye bağlı kalmak istememişler. Ama hamurları Samsun yöresine ait. Diyetten, karidesli pideye kadar her çeşit var. Ama spesyali, özel soslu etli-mantarlı pide. Açık ya da kapalı pide size kalmış. TEL: 0 212 224 01 84

KARAFIRIN BAFRA PİDECİSİ:
Sarıyer Kefeliköy'de bulunan Karafırın, Bafra usulü pideleriyle ünlü. Saat 10.30'dan 22.30'a kadar açık olan Karafırın, özellikle kıymalı pidesiyle meşhur. Karafırın'ın tüm malzemesi Bafra yöresinden geliyor. Özellikle peyniri çok değişik. Kaşar peyniri gibi uzayan tokalak adlı bir peynir kullanıyorlar. TEL: 0 212 262 73 06

PİDE BAN:
Sarıyer'de bulunan Ban, saat 10.00'dan 24.00'e kadar açık. Pide Ban, Görele'den özel olarak getirttiği peyniri 15 gün salamuraya yatırarak dinlendiriyor. Aynı şekilde tereyağ Görele'den, un Çorum'dan geliyor. Pidenin iyi pişmesi için taş fırın ve gürgen odun kullanılıyor. Özel olarak imal ettikleri kavurmadan yaptıkları pide çok leziz. TEL: 0 212 242 42 39

KONYALIM PİDE:
Sarıyer'deki Konyalım Pide Salonu, Akşehir'in ünlü etli ekmeğiyle ünlü. Uzun ve açık pidenin içinde kıyma var. Pidenin daha güzel kızarması için Gaziantep'ten un alıyorlar. Hasan Usta, lezzetli bir pidenin malzemenin yanı sıra pişirildiği fırından da geçtiğini savunuyor.

KURU FASULYENİN ADRESİ
Bundan bir ay kadar önce, sizlere Türkiye'nin en ünlü kuru fasulyecilerini tanıtmıştık. Haberimiz çok büyük ilgi gördü. Özellikle kuru fasulyeci Ayder'i yeniden tanıtmamız yolunda yoğun istek aldık.

Bağcılar'da bulunan Ayder Lokantası, kuru fasulyecilerin en ünlüsü. Ayder'in sahibi İbrahim Hüsrev Usta, Rizeli Hacı Hüsrev'in öz yeğeni. Yani onlar aile boyu kuru fasulyeci. Ayder'in fasulyesi özel olarak Rize'den getiriliyor. Kurufasulyeye konan et çok dikkatli seçiliyor ve birkaç gün dinlendiriliyor. Fasulyenin tarifini size açıklıyamıyoruz çünkü gerçekten sır. Ama bir gerçek var ki, o da iyi biri kuru fasulyenin etli ve tereyağlı olması gerektiği. Bir de fırında pişirilmesi şart. Bu güzel kurufasulyenin yanında bir de bol tereyağlı pilav almalısınız. Yemeği fındık soslu sütlaçla bitirmenizi tavsiye ediyoruz. Ayder'de servis öğle saatlerinde başlıyor ve akşamüstüne kadar sürüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır