kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşadamı ve otomobili
İşadamı ya da yönetici karakterine göre mi otomobil seçer? Veya otomobillerine bakarak onların yönetim tarzları anlaşılabilir mi? İşte işadamlarımız yanıtları

AÇIL SEZEN

Otomobil, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Yaşamımızı değiştiriyor. Mesafeleri kısaltıp, kimimizi stresli günlerde rahatlatıyor. Onun beklentilerimize verdiği yanıtın başarısı, bize mutluluk veriyor. Zamana karşı verdiğimiz yarış da hesaba katıldığında, otomobil hayatımızı değiştiriyor.

Peki, kişisel özelliklerimiz de otomobilimizi değiştiriyor mu? Karakterimizin anahtarı ile otomobilimizin anahtarı ne derece örtüşüyor? Kısacası, kişinin karakteri, otomobil seçimini etkiliyor mu?

Sorumuza yanıt aramak için Türkiye'nin ünlü işadamları arasında ufak bir gezinti yaptık. Sonuç, büyük oranda olumluydu. Ünlü işadamlarımızın çoğunun yönetim tarzları ve kişilikleri ile otomobilleri arasında büyük bir uyum var.

Hızlı ve sağlam
Zeytinoğlu Holding'in genç patronu Mehmet Zeytinoğlu, Türkiye distribütörlüğünü de yaptığı Ferrari ile birlikte anılıyor. Zeytinoğlu, bir yönetici olarak sürekli yenilik peşinde koşuyor. Eskişehir'de yapılacak ralli pisti, onun projesi. Hızlı adımları seviyor. Ama bu arada yere de sağlam basmayı, eskilerden ders almayı unutmuyor. Tıpkı Ferrari'si gibi. Dünyanın en bilinen spor otomobili, yüksek sürati ve yenilenen yüzüne rağmen geleneksel çizgisini korumayı biliyor.

Koç Holding'in tepe yöneticilerinden, Vehbi Koç'un damadı Erdoğan Gönül, tam bir klasik tutkunu. Büyük bir klasik koleksiyonu da olan Gönül, iş yaşamında da sağlam ve oturaklı çizgisiyle biliniyor. Geçmişe yakınlığıyla da tanınan Gönül'ün nostaljik otomobillere olan sevgisi şaşırtıcı değil.

Türk-Amerikan İş Konseyi'ndeki lobi çalışmalarıyla zor koşulları sevdiğini bir kez daha kanıtlayan Mustafa Koç, son derece oturaklı ve geniş iç hacme sahip Ford Windstar'a biniyor. Koç'un atak ve dayanıklı yapısı, otomobiliyle de örtüşüyor.

Yüksek performans
Vakko'nun patronu Cem Hakko'nun, piyasadaki agresif ve atak yapısı Porsche'siyle birebir örtüşüyor. Hakko, Vakko'da uyguladığı "sürekli yüksek performans" felsefesini otomobil konusunda da hayata geçiriyor.

Ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu, maceracı yapısını bir Lamborghini ve Harley Davidson ile sergiliyor. Hem sürat hem de dayanıklılık Sadıkoğlu'nun aradığı özellikler.

Türkiye'nin "ralli kralı" Volkan Işık'ın, tekstil sektöründeki atak performansı da, Alfa Romeo 166'sı ile uyumlu. Alfa'nın en önemli özelliklerinden biri olan dayanıklılığın Işık'ın yönetim tarzına ne kadar uyduğunu, tekstil sektörünün içinde bulunduğu zorluklara rağmen pes etmemesinden görebiliyoruz.

Gelir düzeyi önemli
Ve Can Paker. Henkel'in Genel Müdürü, ruhundaki gençlik ile bulunduğu mevkiyi "yepyeni" bir Cadillac'ta birleştirmiş.

Tekser İnşaat'ın gelecekteki patronu Cem Kitapçı, son derece maceracı bir yapıya sahip. İş yaşamında da, otomobilinde de tırmanmayı seviyor. Bu nedenle 4 adet 4x4'ü var. Land Rover, Discovery gibi araçlar, Kitapçı'nın genç ve azimli yapısıyla örtüşüyor.

Yöneticilerin ailevi durumları ve çevre şartları da otomobillerini etkiliyor tabii. Çocuklu yöneticilerin tercihi daha çok geniş otomobiller. Görüldüğü gibi otomobilden karakter tahlili mümkün. Ama bunun gelir düzeyi belirli bir seviyenin üzerindeki isimlerde kabul edilebilir olduğunu da unutmamak gerek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır