kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vergi tartışması
İnternet işlemlerinin vergi tartışması büyüyor. E-ticareti önemli ölçüde etkileyecek tartışmanın önümüzdeki haftalarda bir sonuca ulaşması bekleniyor

Yeni Yüzyıl'ın en büyük iletişim aracı olan internet ekonomik hayatı da birbirine katıyor. İnternet üzerinden yapılan ticari işlemler servis sağlayıcılarının tabi olduklar vergi düzenlemeleriyle birlikte yeniden tartışmaya açıldı. Soru şu; acaba internet işlemlerini vergilendirilsin mi?, vergilendirilmesin mi?

Bu sorunun cevabına evet diyenler ve hayır diyenler iki kampa bölünmüş durumda. Aralarında Gateway gibi ünlü bilgisayar markaları üreten şirketlerin de bulunduğu kuruluşlar internetin vergilendirilmesini istiyor. Çünke Gateaway zaten tüm ABD'ye yayılmış mağazalardan sattığı ürünler karşılığında vergi ödüyor. Bu cephe internet işlemlerine vergi getirilmesine ilişkin tezlerine vergi eşitliğine dayandırıyorlar. İnternet üzerinden işlemlerin vergiden muaf tutulmasının normal satışların tümüyle internete taşınması ve vergi gelirleri açısından büyük kayıplar oluşmasına neden olabileceğini belirtiliyor.

İnternetin vergiden muaf olmasını savunanlar arasında Time Warner ve American Online gibi büyük şirketler bulunuyor. Bu şirketlerin tezi ise gelişmekte olan internet üzerinden ticaretin henüz emekleme aşamasında olduğunu ve gelişmesi içinde vergi muafiyetine ihtiyacı bulunduğu yönünde.

Aslında internet işlemlerinde vergi muafiyetinin sürdürülmesine yönelik cephenin içerisinde Başkan Clinton'un da bulunduğu belirtildi. Clinton İnternet üzerinden ticaret konusunda düzenlenen panelde görevlendirdiği görevliler de verginin devamı konusunda görüş bildirdi.

Aslında tüm bu tartışmalar 2000'li yıllara girerken internet üzerinden ticaretin geleceğini belirleyecek. Önümüzdeki günlerde e-ticaret olarak adlandırılan olgunun ne yöne gideceği açıkça belli olacak.

İnternet nefreti besliyor!
Bu görüş geçtiğimiz günlerde ABD'de bir okul arkadaşının ölümüne neden olan Aaron Mckinney'i yargılayan mahkemede dile getirildi. McKinney'in ölümüne neden olduğu arkadaşı eşcinseldi. Bir escinsel grubunun yaptığı araştırma mahkeminin yorum yaptığı günlerde açıklandı. Buna göre internet üzerinde belli bir etnik grup ya da sosyal grup üzerine nefreti baz alan sitelerin sayısı 300 ile 1000 arasında. Bunlardan birçoğu eşcinsellere, yahudilere ve siyahlara karşı yayınlar yapıyor. Gerçi bu dünya çapındaki 8 milyon site içerisinde oldutkça az bir rakam gibi gözükse de etkisinin güçlü olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar son dönemde ABD'de etnik ve sosyal gruplara karşı eylemlerin artmasında internetin de rolü olabileceğini belirtiyorlar. Çünkü bu tip düşüncelere sahip kişilerin daha önce izole edilmiş olarak yaşarken, internetle beraber kendi aralarında bir grup kurarak güç aldığı belirtiliyor. Bu konu da önümüzdeki dönemde çok tartışılacağı benziyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır