kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İstanbul şart oldu!
İstanbul artık Avrupa'nın güvenliğiyle birlikte anılacak. İstanbul Şartı tam 54 devlet adamı tarafından imzalandı

Avrupa Güvenlik Şartı, AGİT üyesi ülkelerin devlet ya da hükümet başkanları tarafından İstanbul'da imzalandı. Çırağan Sarayı'nda yapılan AGİT zirvesinde konuşmaların tamamlanması ve kabul edilen Avrupa Güvenlik Şartı ile ilgili yorumların dinlenmesinden sonra belge imzalanmaya başlandı.

Belgeye ilk olarak AGİT dönem başkanı Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik imza koydu. Belge daha sonra diğer üye ülkeler tarafından imzalandı.

AGİT zirvesinin sonunda taraf ülkelerin devlet ya da hükümet başkanları tarafından imzalanan ve "İstanbul Şartı" olarak da adlandırılan Avrupa güvenliğine ilişkin şartta, AGİT bünyesinde yeni birimlerin oluşturulması, savaşta zarar gören toplumların rehabilitasyonu ve çatışmaların önlenmesine ilişkin teşkilatın etkinliğinin arttrılması öngörülüyor.

ÖNCE DEMOKRASİ
Şartta, taraf ülkeler, "özgür, demokratik ve daha bütünleşmiş" bir AGİT bölgesi yaratılmasına ilişkin görüşbirliğine varırken, katılımcı ülkelerin birbiriyle barış içinde yaşamaları ilkesinden hareketle bazı adımların atılması kararlaştırılıyor. Avrupa Güvenlik Şartı'nda, üye ülkelerle uluslararası kurumlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek için İşbirliği Güvenlik Platformu'nun oluşturulması da hedefleniyor.

OPERASYONA HAZIRLIK
AGİT'in barışçı rolünün daha da geliştirilmesinin öngörüldüğü şartta, sahra operasyonlarında sivillere hızla yardım ulaştırabilmek için Acil Uzman Yardımı ve İşbirliği Ekipleri, AGİT'in sahra operasyonlarında konuşlandırılmak üzere Operasyon Merkezi'nin kurulması yer alıyor. Ayrıca, AGİT Daimi Konseyi'ne bağlı olarak görev yapacak bir hazırlık komitesinin kurulması da öngörülüyor. AGİT uluslararası örgütlerle daha yakın işbirliğinde bulunacak. Hukukun üstünlüğü ilkesinin işlerliğinin artırılmasına yardım edecek AGİT güvenlik birimleri oluşturulacak.

Liderlerin resmi geçidi
Zirvenin üçüncü ve son gününde de Demirel, Ecevit ve Cem'in başını kaşıyacak vakti yoktu

CumhurbaŞkanI Demirel'in programı dün de yoğundu. Kanada Başbakanı Jean Chreiten ve Romanya Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu ile Çırağan Sarayı'nda üçlü bir görüşme yaptı. Bu arada AGİT zirvesinin kapanış oturumuna başkanlık etti. Zirvenin sona erdiğini bildirdi. İstanbul Deklarasyonu'nun kabul edildiğini açıkladı ve son oturumu saat 13.00'te kapattı. Baba, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'i de kabul etti. Cumhurbaşkanı'nın bir diğer konuğu Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'ydu. Tüm görüşmelerde mekân aynıydı: Sultan Suit!

Başbakan Bülent Ecevit ise dün İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Macaristan Başbakanı Victor Orban ve İtalya Başbakanı Massimo D'Alema ile görüştü. Görüşmede İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini de hazır bulundu. Ecevit, genişlemeden sorumlu AB Komiseri Gunter Verhaugen'i de kabul etti. Ecevit, ikili temaslarını, Norveç Başbakanı Kjell Magne Bandevik ve NATO Genel Sekreteri Lord George Robertson ile tamamladı.

Ecevit, böylece üç gün içinde biri cumhurbaşkanı, 14'ü başbakan ve ikisi de uluslararası kuruluş başkanı olmak üzere toplam 17 ikili görüşme gerçekleştirdi. Bu arada D'Alema, Ecevit'e Abdullah Öcalan'ın iadesini engelleyen İtalyan mevzuatını uzun uzun anlattı. Bunun üzerine Başbakan Ecevit de "O işler çok geçmişte kaldı," dedi. D'Alema, Türkiye'yi tekrar ziyaret etmek istediğini de ifade etti ve AB üyeliğimizi desteklediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem de temasların yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları onuruna bir yemek verdi. Çırağan Sarayı'ndaki Bellini Restaurant'ta verilen öğle yemeğine on dört yabancı bakan katıldı.

Temel ilkeler
AGİT bölgesindeki güvenliği ve istikrarı artırmak, örgütün operasyon gücü geliştirilmek amacıyla Avrupa Güvenlik Şartı kabul edildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde çatışma bölgelerine gönderilmek üzere barış koruma güçleri oluşturulacak.

Acil Uzman Yardımı ve İşbirliği Ekipleri ya da kısa adıyla REACT adını alacak gruplar sivil alanlardaki operasyonlarda görev alacaklar.

REACT ekiplerinin koordinasyonunu sağlayacak Operasyon Merkezi kurulacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır