kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Clinton kadar çalışıyorum'
Başkan Clinton nereye giderse, o da gidiyor; her anını fotoğraflıyor. 'Tam teçhizatlı' Beyaz Saray fotoğrafçısı Sharon Farmer bu işi yedi yıldır yapıyor

ABD Başkanı Bill Clinton'ın Türkiye'deki günlerini izlerken herkesin gözüne bir sima çarptı. Üzerinde onlarca fotoğraf makinesi taşıyan, iri yarı, lastik ayakkabılı, bir bayan. Türkiye'de büyük ilgi ve sempati toplayan fotoğrafçının ismi Sharon Farmer.

Farmer, Beyaz Saray'ın 4 kişilik resmi fotoğraf ekibinin direktörü; tam 7 yıldır Başkan Clinton'ın en yakın takipçisi.

Başkan Clinton nereye, Sharon da oraya. Türkiye'de birden sempati toplayan Sharon Farmer'ı Lütfü Kırdar Kongre Salonu'nda Hillary Clinton'ı görüntülerken bulduk ve ayaküstü sohbet ettik:

* Günde kaç saat çalışıyorsun?

- Clinton kaç saat çalışıyorsa ben de o kadar. Örneğin bu akşam gece 23.00'den önce otelime dönmem. Güne sabah 7:30'da başlamıştık.

*Beyaz Saray'da uzun zamandır mı çalışıyorsun?

- 7 yılı geçti.

*Nasıl buldun böyle bir işi? Beyaz Saray'da iş bulmak kolay mı?

- Aslında ben müracaat etmedim, onlar gelip beni buldular. Ben 20 yıllık fotoğrafçıyım, serbest çalışıyordum Beyaz Saray'dan önce.

*Beyaz Saray'ın resmi fotoğrafçıları olarak kaç kişisiniz?

- Toplam dört kişiyiz, ben direktörleriyim.

*Sen Başkan'ı mı yoksa eşi Hillary'yi mi takip ediyorsun?

- Eğer her ikisinin de resmi görevleri varsa grupta ikişer ikişer ayrılıyoruz.

DENGE MESELESİ
* Kaç yaşındasın, sorabilir miyim?

- Yaşım 48. 26 yıldan beri de bu işi yapıyorum.

*Üzerinde o kadar çok şey görüyorum ki nasıl taşıyorsun bunların hepsini birden?

- Bunları eşit ağırlıklar şeklinde sağ ve sol tarafıma asıyorum, dengeyi sağladığım zaman fazla ağır olmaları beni rahatsız etmiyor doğrusu. Her zaman rahat giysiler ve rahat bir lastik ayakkabı giyiyorum.

*Neler taşıyorsun üzerinde, sayabilir misin?

- Bir monopod, yani makineyi sabitleyebileceğim bir ayak, Canon marka dijital bir fotoğraf makinesi, üzerine geniş açı takılı bir Oblex, yine geniş açılı bir Leica, orta boy bir teleobjektif ve bütün bunlardan sonra bir otomatik cep makinesi, Cannon Elph Junior, tabii çeşitli adaptörler. Her zaman en az 20 makara da film bulundururum.

KARE KARE TARİH
* İşinin iyi ve kötü yönleri nedir?

- Çok uzun saatler çalıştığım için aileme ayıracak vakit bulamıyorum. En büyük sıkıntım o. Ama diğer yandan yaptığım iş o kadar gurur verici ki! Her çektiğim kare ile tarihe tanıklık ettiğimi düşünüyorum. Her gün Amerika Başkanı ile beraberim, birlikte tarihi meydana getirdiğimizi biliyorum. Kare kare tarih!

*Her gün 20 makara fotoğraf. Bunları bastıktan sonra ne yapıyorsunuz?

- Beyaz Saray'ın duvarına asıyoruz. Gelen giden bakıyor, kendisiyle ilgili olanı alıyor. Başkan da beğendiği fotoğrafları kendisi için ayırır.

Ayrıca resmi ziyaretlerde bir albüm hazırlıyoruz ve o kişiye Başkan Clinton ile çektirdiği fotoğrafları albüm içerisinde yolluyoruz.

*Clinton'ın bizim Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla olan fotoğrafları da Türkiye'ye gelecek mi?

- Tabii, döner dönmez bunlardan birkaç albüm yapacağız, birer "teşekkür ederiz" notuyla birlikte Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği'ne göndereceğiz. Onlar, fotoğraflardaki şahısları tanıdıkları için albümleri doğru adreslere ulaştırırlar.

Hillary'den Tayyibe'ye bravo

Bir panelde bir araya gelen Hillary Clinton ile Tayyibe Gülek'in arasından su sızmadı. Clinton Gülek'e

İltifat yağdırdı
ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Clinton, meclisin en genç milletvekili Tayyibe Gülek'e iltifatlar yağdırdı. Türkiye'deki son gününde Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen "Türkiye ve Orta Asya'da Kadın" konulu panele katılan Hillary Clinton, panel öncesi DSP Milletvekili Tayyibe Gülek ile tanıştı. 31 yaşındaki Gülek'in meclisin en genç milletvekili olduğunu öğrenen Hillary Clinton, "Bravo! Genç yaşta kazandığınız bu başarı için sizi tebrik ederim" dedi.

Tayyibe Gülek ile, First Lady arasındaki sohbet bununla da sınırlı kalmadı. Yale Üniversitesi mezunu Hillary Clinton ile Harward Üniversitesi mezunu Tayyibe Gülek, okulları konusunda şakalaştılar. Amerika'da birbirine rakip iki üniversite olarak bilinen Yale ve Harward hakkında bir süre sohbet eden Clinton ile Gülek, rakip okullardan mezun olmanın çok da önemli olmadığı konusunda birleştiler.

"Ekonomik ve Demokratik gelişmede kadının rolü" konulu panelde konuşmacıların takdimini yapan Tayyibe Gülek, "Burada hayranlık uyandırıcı kadın konuşmacılar var. En genç milletvekili olarak onları takdim etmekten gurur duyuyorum" dedi. Açılış konuşmasını yapan Hillary Clinton da, "Yarı yaşımdaki biri tarafından takdim edilmek gurur verici" dedi.

KOMPLEKSSİZ LADY
51 yaşındaki Hillary Clinton'ın, 31 yaşındaki Tayyibe Gülek'e "yarı yaşımda" demesi First Lady'nin yaş konusunda hiç kompleksi olmadığını gösterdi. Ancak Tayyibe Gülek de nezaket konusunda First Lady'den geri kalmadı ve "iltifatı çok hoş ama ben onun yarı yaşında değilim" dedi.

Hillary Clinton, "Türkiye'de muhteşem bir misafirperverlik gösterdiniz. Kocam ve kızım adına teşekkür ederim. Bizi evimizde hissettirdiniz" dedi. Orta Asya ülkelerinden gelen panelistler de Hillary Clinton'a teşekkür ettiler ve "Bugünün en iyi liderlerinden biri sizsiniz" dediler. Panelistler, önümüzde yıl senato seçimlerine aday olması beklenen Hillary Clinton'a seçimlerde de başarı dilediler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır