kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emlak yatırımcısına alternatif sunacaklar
Gayrimenkulü garanti olarak gören geleneksel yatırımcıyı hedefleyen İş GYO kira gelirlerini de temettü olarak dağıtacak

İlki 1996 yılında kurulan ve üç yıl içinde çok sayıda şirketin ilgi duyduğu gayrimenkul yatırım ortaklıklarının sayısı hızla artıyor. 1999 Ağustos ayında kurulan ve önümüzdeki ay halka arzını gerçekleştirmeye hazırlanan İş Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 200 milyon dolarlık net aktif değerle yatırımcının karşısına çıkacak. İş GYO Genel Müdürü Türkövün Koç, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının piyasada daha iyi algılanması konusunda bir misyon üstlendiklerini belirterek, "Hisse senedi yatırımlarına uzak, gelecek garantisi olarak gayrimenkulü gören geleneksel yatırımcıyı bu piyasaya çekme iddiasındayız" dedi.

* İş Bankası sektörde bugüne kadar hep "ilk"lere imza attı. GYO'lar konusunda biraz gecikmeli gidiyorsunuz. Bunu nasıl telafi edeceksiniz?

Aslında geç kalmış sayılmayız. Ayrıca diğer GYO'lar içinde büyüklük ve portföy itibariyle önemli bir payımız olacağını düşünüyorum. GYO'ların piyasada daha iyi algılanması konusunda da bir misyon üstleniyoruz. Yatırımcıya patron gözüyle bakıp, aldığımız kira gelirlerinin önemli bir kısmını temettü olarak dağıtacağız. En önemli iddiamız bu. Diğer farkımız elimizdeki projelerin bitmiş olması. Büyüklük açısından da EGS'nin ardından ikinci sıradayız.

* İş GYO'nun toplam portföy değeri nedir? Ne kadarını yurt dışına satmayı düşünüyorsunuz?

200 milyon dolar net aktif değerimiz var. 1 yıl içinde yüzde 49'unun halka arzını gerçekleştireceğiz. İlk etapta yurt içinde yüzde 30'unu halka açacağız. Daha sonra yurt dışı olacak. Yüzde 49'un üzerine çıkabiliriz.

* Şu anda elinizde bir konut projesi yok. Peki planlanan bir proje var mı?

Halka arzı gerçekleştirdikten sonra, sanırım 2001'de ulaşılabilir finansman tekniklerini kullanarak böyle bir proje düşünüyoruz. Bunun için Mortgage sistemini de kullanabiliriz. Ama konut almak isteyenlerin şubelerimizin önünde kuyruklar oluşturduğunu şimdiden görüyorum.

İŞ GYO'NUN PORTFÖYÜ
* Ankara İş Kulesi: Halen genel müdürlük binası olarak kullanılıyor. Toplam inşaat alanı 26.488 m2.

* İstanbul İş Kuleleri: İstanbul 4. Levent'te inşaatı bitmek üzere olan ofis ve alışveriş merkezi projesi. Toplam inşaat alanı 224.357 m2 olan komplekste 34'er katlı iki kule ve 47 üniteden olaşın yiyecek-içecek, alışveriş merkezi var. Ana yapı ile Levent villaları arasında üzeri yeşil alan, altı otopark olarak kullanılacak 7.613 m2 park alanı var. İki kulede 56 bin 649 m2 kiralanabilir ofis alanı bulunuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır