kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
7.3 milyara vergi
Bono ve tahvilden elde ettiği "enflasyondan arındırılmış" faiz geliri 3.5 milyar lirayı aşanlar beyanname dolduracak. Bu miktarın brütü 7.3 milyar ediyor

Bono ve tahvilden yaklaşık 7.3 milyarın üzerinde faiz kazananlar 2000 yılında beyanname dolduracaklar. Bu kişiler ayrıca 1999'da faiz kazancı üzerinden vergi ödeyecek yegane yatırımcılar olacak. Repo ve mevduattan elde edilen kazançlardan Gelir Vergisi alınmasına 1 Ocak 2003'ten itibaren başlanacak.

AL-SAT AVANTAJI
Bu yıl enflasyondan arındırılmış "net" faiz geliri 3.5 milyarı aşanlar, tüm gelir üzerinden beyanname dolduracak. Kazanç kaynağında geçen yıl satılan ve itfası bu yıl dolan stopajlı bono veya tahvillerden varsa, bu stopajı mahsup ederek vergisini ödeyecek.

Bono ve tahvil alım satımına da vergi var. Yani bonoyu satın alan, ancak vadesini beklemeden elden çıkaranlar da, geliri enflasyondan arındırdıktan sonra 3.5 milyar lirayı aşıyorsa vergi verecek. Ancak bu kez vergi tüm gelir için değil, 3.5 milyar lirayı aşan kısım için verilecek.

3.5 milyar liralık vergi sınırı her iki işlem tipi için de ayrı ayrı hesaplanıyor. Yani beyanname zorunluluğunun ortaya çıkması için faiz gelirinin de, alım satım kârının da 3.5 milyar lirayı ayrı ayrı aşması gerekiyor.

Bu da yatırımcıya aslında vergi planlaması için fırsat yaratıyor. Faiz gelirinin tehlikeli sınıra yaklaştığını düşünen yatırımcı, elindeki tahvilin bir miktarını vadesi dolmadan satarak, kendine ikinci bir 3.5 milyar liralık vergi sınırı yaratabiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır