kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Chayanne İstanbul'daydı
Ricky Martin gibi Porto Rico'lu olan ve onun gibi tek parçayla dünya müzik listelerini altüst eden Chayanne geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı.

Chayanne'i (Çayen okunuyor) isim olarak anımsayanlar bile TV kanallarında ve radyolarda gün boyu çalan parçalarını (özellikle de Salome ve Caminando caminando) ve kızlı erkekli dans grubuyla yaptığı inanılmaz dansları defalarca dinliyorlar ve izliyorlar. 13-21 yaş arasındaki genç kuşak ise onu çok iyi tanıyor.

Bugüne kadar piyasaya çıkan 6 albümüyle önce Amerika'da, sonra da dünyanın birçok ülkesinde en sevilen seslerden biri hâline gelen Chayanne, şöhretini müziği ve dansları kadar yakışıklılığına da borçlu. 1993 yılında dünyanın en yakışıklı 50 erkeği arasına girmiş ve böylece filmcilerin dikkatini çekerek iki filmin başrolünde oynamış.

Son filmi Dance with me (Benimle danset) ile aktörlükte de iddialı olduğunu kanıtlayan 31 yaşındaki sanatçı, çoğu hayranının tahmininin aksine evli ve 3 yaşında bir oğlu var. Karısını çok sevdiğini söyleyen ama onun hakkında bilgi vermekten ısrarla kaçınan Chayanne'e hayranlarının merak ettiği birçok soruyu sordum;

Son zamanlarda Latin Amerika müziği birdenbire çok popüler hâle geldi. Önce Ricky Martin, arkasından Jennifer Lopez, şimdi de siz. Ricky Martin'e rakip misiniz?

Bu tür şeyleri hiç düşünmüyorum. İspanyolca şarkı söyleyen diğer sanatçılar benim arkadaşlarım. Özellikle de Ricky Martin. Onunla aynı ülkeden geliyoruz müzikte rekabet yapabiliriz ama birbirimizi dost olarak görürüz. Yeteneği olan insanlar etrafta neler olduğuna bakmazlar, sadece ileriye, hedeflerine bakarlar. Pavarotti'ye bakın, sadece işine konsantre olduğu için ne kadar başarılı.

Ricky Martin'le o kadar birbirinize benziyorsunuz ki, tek fark sizin esmer olmanız. Danslarınız da dinamik ve etkileyici. Müziğinizin bu kadar beğenilmesinde taklit edilemeyecek kadar güzel dansetmenizin rolü var mı?

Evet, benim müzik stilimde dansın rolü büyüktür. Dansla büyük kalabalıkları kısa sürede etkileyebilirim. Güçlü bir diskotek müziği veya Karayipler'e ait bir müzik duyduğumda vücudum otomatik olarak hareket etmeye başlar. Müziği hissederim.

Sizi ve grubunuzu dansederken izleyince bütün Porto Rico'luların böyle dansettiği duygusuna kapılıyor insan. Doğal olarak hepiniz böyle mi dansedersiniz yoksa koreografi üzerinde çalışıyor musunuz?

Tabii herkesin belli bir dans ritmi var ama benim sahnede yaptığım dans koreografiyle elde ediliyor. Ben pop dans yapıyorum, Ricky'nin stili daha serbesttir. Ama yine de hepsinde alıştığımız özel bölgesel ritmi, hareketi biraz yansıtırız.

Günde kaç saat çalışmanız gerekiyor bu dans için?

2 saatlik bir show için 1,5 ay süreyle günde 8 saat çalışırım.

Başarılı olmak için nasıl bir gayret gösterdiniz?

On ile onaltı yaşları arasında haftada 4-5 gün müzik, tiyatro eğitimi ve dans dersleri aldım. 6 yıl eğitim gördüm ama işin ne kadar ciddi olduğunu ancak 16 yaşında anlayabildim.

Sizce başarıda en çok neyin rolü var?

Bazen şöhret kendiliğinden gelir. Bazen de çok yetenekli olmanıza rağmen bir türlü başaramazsınız. Şansın, taşıdığınız heyecanın ve o işi başarmayı ne kadar istediğinizin rolü var.

Nasıl sizde yetenek olduğunu anlaşıldı?

Beş yaşından beri kardeşimle kilisede şarkı söylüyorum. Grup kurmak isteyen biri evimize geldi ve seslerimizi test etti. Beni beğendiler. Böyle başladım. Önce evde şarkı söyledim, sonra grupla.

Yani şöhret fazla zor olmadı.

Yoo, yo. Çok uzun yıllar çalıştım. Başlangıçta TV'ye çıkmanız, röportaj yapmanız çok zor oluyor. Tam 21 yıl bekledim.

* Salome sizi şöhrete ulaştıran şarkınızdı. Neden o parçayla ün kazandıktan hemen sonra "Sing with me" filmini yaptınız? İstediğiniz Antonio Banderas gibi hem müzikte, hem sinemada aynı anda şöhret mi?

Müzikte aktörlükten daha çok zaman harcadım ama bu bir süreç. Şimdi sıra sinemaya geldi ve ben ikisini bir arada yürütmek istiyorum.

Chayanne bir kızılderili ismi gibi geliyor, öyle mi?

Evet. Bir kızılderili ismi. Onu bazılarının dediği gibi bir sahne adı olarak bulmadım, gerçekte de benim ismim. Elmer Chayanne Figueroa..

Türkiye'deki hayranlarınıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu Türkiye'ye ilk gelişim ve Türkler'in müziğimi seveceklerini ümidediyorum. İstanbul'u çok beğendim. Boğaz kıyısında kebap ve balık yedim. Nefis Türk şarabı içtim. Eşim ve oğlumla tekrar gelmeyi çok isterim.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır