kapat

18.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Ücretlilerin vergisi giderek azalıyor...

Yıllardır sürüp giden, işçilerin ve memurların, ağır vergi yükü altında ezildikleri tartışması, artık yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Son vergi düzenlemeleri ile gelir vergisi tarifesinde "ücretliler lehine" yapılan değişiklikler, ücretlileri önemli ölçüde rahatlattı.

Son birkaç yıla kadar, toplam gelir vergisinin yaklaşık yarısı ücretlilerden alınırken, bu oran son iki yılda üçte bire kadar indi. Aynı şekilde, gelir vergisinin de içinde olduğu toplam vergi gelirlerinin yüzde 22'sini ücretliler öderken, bu oran da yüzde 11,5'e kadar düştü. Bunun nedeni, daha önce yüzde 25 olan en düşük oranın, 1998'de yüzde 20'ye, 1999 ve izleyen yıllarda yüzde 15'e inmesiyle ilgili...

Ücretliler ve ödedikleri vergiler
Ücretlilerin, son 10 yılda ödediği gelir vergisinin tutarı ve bunun toplam gelir vergisi içindeki payı ile gelir vergisi de dahil toplam vergi gelirleri içindeki payı tablodaki gibi.

Diğerleri ve ücretliler
Ücretliler, yüzde 15'ten başlayan bir tarfieye göre vergilendirilirken, esnaf, tüccar ve serbest meslek erbabı ile kira ya da temettü geliri elde edenler, fon payı dahil yüzde 22'den başlayan bir tarife üzerinden vergilendiriliyorlar.

Ücretliler de ayrıca, brüt ücret üzerinden ayda 15 milyon lira "özel indirim" ve SSK primi düşüldükten sonra gelir vergisi hesaplanıyor. Özel indirim tutarı ise her yılın Ocak ayı itibariyle, yeniden belirlenerek yükseltiliyor. Bu yönüyle hesaplama yapıldığında, ücretlilerin gelir vergisi, brüt ücretlilerinin yüzde 10'una kadar düşebiliyor.

Kurumlar Vergisi mükellefleri ise, fon payı dahil yüzde 33 vergi ödüyorlar. Kâr dağıtımında; halka açık şirketlerde yüzde 5,5 diğerlerinde de yüzde 16,5 (fon payı dahil) vergi tevkifatı (stopaj) yapılıyor. Yani ayrıca vergi ödeniyor. Şirket ortakları, 3,5 milyar lirayı aşan temettü ya da kâr payı geliri elde etmeleri halinde, ayrıca beyanname verip, gelir vergisi de ödüyorlar.

Görüldüğü gibi, gelir vergisi olayında gelişmeler ücretliler lehine...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır