kapat

18.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deprem zirvesi
Salı ya da Çarşamba toplanması beklenen zirve MGK formatında olacak. Konut krizini aşmak İçişleri Bakanı Tantan'ın üzerinde çalıştığı konteyner city projesi masaya yatırılacak

Koalisyon ortakları, Aralık ayında yapmayı kararlaştırdıkları liderler zirvesini, Düzce depremi nedeniyle öne çekti. Liderler, sadece deprem konusunu görüşmek amacıyla haftaya bir araya geliyor. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, deprem zirvesinin tek gündem maddesiyle, Salı veya Çarşamba günü toplanacağını açıkladı.

Yılmaz'ın açıklamasına göre, deprem öncesi ve sonrası alınması gerekli önlemlerin belirleneceği zirve, MGK formatına göre yapılacak. Bölge bakanları, ilgili bakanlar, milletvekilleri, bilim adamları, bazı sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, konuya bağlı olarak kısa süreli olarak zirveye katılacak. Bu çerçevede, Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Ahmet Mete Işıkara da zirvenin konukları arasında olacak.

Zirve, "deprem öncesi" ve "deprem sonrası" alınması gerekli önlemlerin tartışılacağı iki bölüm halinde yapılacak. Deprem öncesi önlemlerin tartışılacağı bölümde, başta İstanbul olmak üzere deprem ihtimali yüksek yerleşim birimlerin durumu tartışmaya açılacak. Diğer bölümde ise 17 Ağustos ve 12 Kasım deprem felaketinin yaşandığı bölgelerdeki yardım çalışmaları tüm yönleriyle gözden geçirilecek.

KONTEYNER CITYLER
Zirvenin en kritik alt başlıklarından birisinin, depremzedelerin konut sıkıntısı olduğu bildirildi. Prefabrik konutların Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın açıklamasının aksine 30 Kasım'a yetişmeyeceğinin ortaya çıkmasından sonra kalıcı konutların da 5 yıldan önce tamamlanması zayıf ihtimal olarak belirlendi. Konut krizini aşmak için İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın üzerinde çalıştığı "konteyner city" projesi masaya yatırılacak.

Tantan'ın verdiği bilgiye göre, bir ev konforunda karavan gibi hazırlanacak konteynerler, ilk aşamada Düzce ve Kaynaşlı'da halka dağıtılacak. Bu bölgede, bir nevi, konteyner şehri kurulacak. Her konteynerin maliyeti ise, kalite ve konfora bağlı olarak 1.500 ile 5.000 dolar arasında olacak. Proje tutarsa, Gölcük, Adapazarı, İzmit ve Yalova'da da halka konteynerler dağıtılacak. İşte paketteki önerilerden birkaçı.

İŞTE ÖNERİLER PAKETİ
- Kalıcı konutlara geçiş sağlanıncaya kadar Düzce ve Kaynaşlı'dan başlayarak konteyner şehirleri kurulmalı.

- Başta İstanbul olmak üzere deprem riski olan yerlerde, tüm evlerin depreme dayanıklığı test edilmeli. Test sonuçları kapılara monte edilmeli.

- Çürük binalar hemen boşaltılmalı, gerekirse yıkılmalı.

- Bilim adamlarının TV ekranlarında birbiriyle çelişen açıklamalar yapması önlenmeli.

- Her türlü bilimsel araştırma yapacak, gerektiğinde devleti ve vatandaşı uyaracak bir Deprem Araştırma Kurumu oluşturulmalı.

- Ulusal seferberlik ilan edilmeli.

- Kriz Yönetim sistemi baştan aşağı değiştirilmeli.

- Sivil savunma sistemi yeniden düzenlenmeli.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır