kapat

18.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Işıkara'dan müjde
Marmara'nın bugüne kadar bulunmayan fay haritasını açıklayan Prof Işıkara İstanbul'da büyük bir deprem olmayacağını söyledi

MR DEPREM, korku içindeki İstanbullular'a dün büyük bir müjde verdi. TPAO Genel Müdürü Osman Demiray'la birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, bugüne kadar bilinmeyen Marmara Denizi'nin fay haritasının çıkarıldığını açıkladı. Buna göre İstanbul'u etkileyecek olan fay hattı sanıldığından çok daha uzak bir mesafeden geçtiği için yıkıcı bir deprem olmayacak.Prof. Dr. Işıkara, bu haritada fayın Adalar'ın güneyinden değil haylice uzağından geçtiğinin belirlendiğini kaydederek, "Bunun anlamı, bu fay bir deprem üretecekse İstanbul daha az etkilenecektir" dedi. Prof. Dr. Işıkara, TPAO'nun yaptığı çalışmalarda elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanan haritada Marmara Denizi'nin altından geçen fayların açıkça ortaya çıktığını ifade etti.

TARTIŞMA BİTSİN
"Haritanın paha biçilemez bir sonuç olduğunu" kaydeden Prof. Dr. Işıkara, şunları söyledi: "Marmara'da fay (buradan mı geçiyor, şuradan mı) geçiyor tartışmasını bu harita bitiriyor. Daha önce gösterilen, fayın Adalar'a çok yakın olmasıydı. Bu sonuç, fayın Adalar'ın güneyinden değil, haylice uzağından geçtiğidir. Bunun anlamı, bu fay bir deprem üretecekse İstanbul daha az etkilenecektir. Çok önemli bir bulgu, önemli bir fark var. Daha az etkileneceğinden günlük yaşamımızı aksatmadan devam ettirmeliyiz. Fay tartışmalarının da artık yapılmaması taraftarıyız."

RİSK KALKMADI
Mr Deprem'in rahatlatıcı açıklamalarına karşılık İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümleri ortak bir bildiri ile Marmara'nın tarih boyunca yıkıcı depremlerin görüldüğü sismik etkinliği yüksek bir bölge olduğuna dikkati çekerek, bu bölgedeki deprem riskinin henüz geçmediğini savundu.İÜ'nün her iki mühendislik bölümü adına yapılan ortak basın duyurusunda, şu görüşlere yer verildi: - Marmara tarih boyunca yıkıcı depremlerin görüldüğü sismik etkinliğin yüksek olduğu bir bölgedir. Bu bölgedeki deprem riski henüz ortadan kalkmamıştır.

- Marmara Denizi'nde, İstanbul'u etkileyecek büyüklükte bir depremin zamanının önceden tahmin edilmesi bugünkü bilgilerimizle olanaklı değildir.

- Kara üzerinde İstanbul merkezli büyük ve yıkıcı depremi oluşturabilecek derecede etkin fayların varlığı elimizdeki bilgilere göre henüz yoktur.

- Marmara Bölgesi'nde deprem tehlikesinin halkımızı ve bilim dünyasını tatmin edecek şekilde aydınlatılabilmesi için ulusal düzeyde ayrıntılı bilimsel çalışmalar yapılmalıdır.

Sismik-1'e destek geliyor
MARMARA Denizi'ndeki fay oluşumlarıyla ilgili haritaları dün açıklanan Sismik-1 gemisinin çalışmalarına bir destek de NATO verdi. NATO'ya bağlı "Alliance" sualtı araştırma gemisi, Sismik-1'in çalışmalarını geliştirmek üzere harekete geçti. "Deprem ne zaman, nerede olacak?" sorularına cevap arayacak son teknoloji ürünü aygıtlarla donatılmış "Alliance" araştırma gemisi, deniz dibindeki fay hattını inceleyecek ve geniş bir deprem haritası daha çıkaracak.

Gökalp YAZIR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır