kapat

18.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yalan rüzgârı gibi
Emper'in içinin nasıl boşaltıldığını anlatan bilirkişi raporunda inanılmaz ayrıntılar yer aldı. Emper'in eski yöneticileri şirketi hortumlamak için çeşitli aracı kurumlarda onlarca fiktif hesap açmış

Kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal'ın aracı kurumu Emper Menkul Kıymetler'in batışı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasında "esas alınan bilirkişi raporun olayın Yalan Rüzgarı dizisini arattığını ortaya koyuyor.

Raporda, müşterilerin toplam 1 trilyon 600 milyarlık nakit ve hisse senedinin nasıl kaybedilip, Emper'in içinin hangi karmaşık ilişkilerle boşaltıldığı ayrıntılı bir biçimde anlatılıyor.

Emper'in batışı ile ilgili soruşturma önceki gün tamamlandı ve aralarında piyasanın çok yakından tanıdığı isimlerin de bulunduğu 29 kişi için toplam 31 bin yıllık ceza istemiyle dava açıldı. Cezanın bu kadar artması 143 şikayetçi olmasından ve aynı suç unsuruna 143 defa cezalandırma istenmesinden kaynaklanıyor. Dinçer Baykan ve Prof. Dr. Doğan Kargül'ün raporunda Topal'ın imam nikâhlı eşi Birsu Hilal Altıntaş'ın şirkete ait gayrimenkul satışından doğan parayı nasıl iç ettiğinden başlayarak hangi borsacılar, hangi fiktif hesaplar, hangi aracı kurumlar ve hangi tefecilerin ortak çalışarak şirketi hortumladıkları tarih, hesap ismi ve hesabı kullanan kişilerin adlarıyla ayrıntılı biçimde gözler önüne seriliyor.

BORÇ VERENLER KİMDİ
Bilirkişi raporunda Emper'in borç aldığı isimlerin ise Mahmut İbrahimiye, Hüseyin Dere ve Okan Dere ile Gündüz Kaptanoğlu olduğu belirtiliyor. Bu kişiler ile Emper arasında sürekli bir nakit alışverişi olduğu ve bu şahıslardan alınan paraların da Basri Pakcan, Firdevs Hugül hesaplarına girdiği belirtilen raporda, miktarın ne kadar olduğunun tespitinin imkansız olduğu belirtiliyor.

Raporda Emper'in içinin boşaltılması sürecinin Horuluoğlu ve Oduncu'nun yönetime gelmesiyle hızlandığı vurgulanıyor. Burada da en önemli bağlantılar olarak Horuluoğlu'nun Erciyes ve Oduncu'nun As Menku'le ilişkisi gösteriliyor. Bağlantılar sonucu Erciyes'in Emper'i uğrattığı toplam zarar 795 milyar olarak gösterilirken As-Oduncu bağlantısının Emper'e zaranının 53 milyar olduğu belirtiliyor.

Hangi hesaplar kulanıldı?
Sayit Sayın hesapları: Fiktif hesaplardan en ilginç olanı şirketin müstahdemi Sayit Sayın adına bir kaç aracı kurumda açılan bu hesap. Hesabı yönetenleri ise Sayit Sayın'ın ifadesine göre Vedat Şener, Hülya Aydın ve Hüseyin Güleç. Sayit Sayın adına Erciyes'te de bir hesap açılmış ve bu hesap Erciyes ile yapılan hisse senedi-nakit virmanları için yoğun olarak kullanılmış.

600 nolu Firdevs Hugül hesabı: Bu hesap Emper'in faizle borç aldığı Mahmut İbrahimiye, Hüseyin Dere ve Gündüz Kaptanoğlu'ndan alınan borçlar için kullanıldı.

87 nolu Basri Pakcan Hesabı: Bilirkişi raporunda bu hesaptan aracı kurumun gizli kasası olarak söz ediliyor. Hesap, Hülya Aydın ve Turgut Ergül tarafından yönetildi ardından Cem Horuluoğlu tarafından kullanıldı. Özellikle İbrahimiye, Dere ve As Menkul ile yapılan para trafiği bu hesaptan izlendi. Erciyes Menkul'de açılan Sayit Sayın ve Erdinç Top hesaplarından Emper'e yapılan nakit havalelerin bir kısmı da bu hesaba girdi.

Erdinç Top hesapları: Bu hesaplar hem Emper'de hem de Erciyes'te açıldı. Emper'de açılan Erdinç Top hesabı ise Erciyes'ten gelen paranın Emper müşterilerine kullandırılması işine tahsis edildi. Bu işlem de 1998 Mayıs'ında Cem Horuluoğlu ve Mustafa Oduncu'nun şirket yönetimine girmesi ile başladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır