kapat

18.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Repo bitti, yatırım dönemi
Ekonomideki olumlu hava sanayicilerin yüzünü güldürdü. Sanayiciler, faizlerin düşmesiyle birlikte repo döneminin bittiğini, bundan sonra yatırımlara yönelmek gerektiğini söyledi

AGİT Zirvesi öncesinde başlayan ekonomide bahar beklentisi, Clinton'ın olumlu mesajlarıyla iyiden iyiye yerleşti. Helsinki Zirvesi ve IMF görüşmeleri ile birlikte faizlerin düşüş trendine girmesi de sanayicileri umutlandırdı. Sanayiciler, 2000 yılında repodaki paraların yavaş yavaş yatırımlara akacağını söyledi.

Jak Kamhi (Profilo Holding): Repo dönemi bitiyor, yatırım dönemi başlıyor. Pazarın yeni yatırımlara ihtiyacı var. Türkiye'de ise teşebbüs sahibi çok. Daha istikrarlı bir ekonomik ortam ortaya çıkarsa, 2000 yılı yatırım yılı olacaktır. Eskiden olduğu gibi paraya yatırım yapmak ve bir şekilde gelir sağlama, rantiyeden para kazanma, paranın getirisiyle geçinme dönemi bitiyor. Borsa açılacak, yatırım yapma olanağı çıkacak. Tek koşul faizlerin düşmesi. Artık, yatırım yapmaktan başka seçeneğimiz kalmıyor.

Nurullah Gezgin (Hilal Ambalaj): Yüksek faizlerde herkes faize yöneliyor, reel ekonomiden kaçıyordu. Üretici de, tüketici de kaçıyordu. Faizler düşünce, önce mevcut yatırımların çalışma şansı olacak. Çünkü mevcut yatırımlar çalışmıyordu. Repo dönemi bitti. Yüzde 62 ile faize yönelmesi için insanın çılgın olması lazım. Yatırım dişi bir laf. Yeter ki alışveriş canlansın, talep olsun.

Hüsamettin Kavi (İSO Başkanı): Ben gelecek için fevkalade iyimserim. 2000 yılının ilk yarısında sıkıntıların aşılacağı bir süreç başlayacak. O günler, bu günlerden çok daha iyi olacak. Önce kapasite kullanımı artacak. Oranlar arttıkça yeni yatırımlar gündeme gelecektir. Ocak ortalarında yeni ve olumlu bir sürece gireceğiz.

"ÖNÜMÜZ ÇOK AÇIK"
Turan Sarıgülle (UKİ): Bu iyimser hava, yatırımların önünü açar. IMF ile stand-by anlaşması da imzalanır ve her şey iyi yönetilirse, ekonomi güçlenir. Hükümet bütçeyi bozmaz, disiplinli bir şekilde uygularsa, önümüz çok açık. Her şey yerli yerinde kullanıldığı taktirde bu hava gelişmeye yol açar.

Ömer Dinçkök (İSO Meclis Başkanı) Uzun vadeli yatırımların önünü açmak için enflasyon gibi temel sorunları çözmeliyiz. Burada çok önemli sinyaller var. Sadece AGİT değil, çıkarılan 69 tane yasa var. Bunlar olumlu şeyler. Hükümet istikrar yolunda siyasi bir kararlılık gösteriyor. Belli başlı çözümlerle olumlu hava kalıcı olabilir.

Haydar Akın (Akın Tekstil): Türkiye'de çok olumlu şeyler oluyor. Bu olumlu hava, hem yerli yatırımın önünü açacak hem de yabancı yatırımların ülkemize gelmesini sağlayacak. Dünyada çok büyük paralar, yüz milyar dolarlar var. Bu havayla, bu yabancı sermaye yakında Türkiye'ye akacak.

Zeynep Bodur Okyay (İSO Yönetim Kurulu Üyesi): Olumlu bir hava var. Moralli bir Türkiye olursa yatırımlar canlanacaktır. Faizler düşme trendine girdi. Hükümet de bu işi sıkı tutuyor. Clinton'ın getirdiği olumlu bir hava var. Meclis de iyi çalışırsa faizler tümüyle düşer. Bizler de yatırım yapmak için bunu bekliyoruz. Şimdiye kadar imkan olmadığı için kedinin ciğere baktığı gibi bekliyorduk. Yatırım aşamasında projelerimiz vardı, bekletiyorduk. Bu hava sürerse, 2000 başında gündeme alacağız. 30-35 milyon dolarlık bir seramik yatırımı olacaktı, harekete geçireceğiz. Asıl canlanma haziranda.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır