kapat

18.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeltsin hır çıkarmaya geldi
Yeltsin, "Sağduyu sahibi olmayan insanlarla konuşmaya gidiyorum. Sayemde Zirve'den mantıklı kararlar çıkacak" diyerek İstanbul'a geldi

Rusya lideri Boris Yeltsin, AGİT'in İstanbul Zirvesi'ne gelmek üzere Moskova'dan uçağına binmeden önce, tüm dünyaya şöyle seslendi: İstanbul'da işimin kolay olmayacak. Herhangi bir olgunluk kanıtı gösteremeyen kişilerle görüşecek olmamıza rağmen, İstanbul'da sağduyunun üstün geleceğini ümit ediyorum." Yeltsin ayrıca "Sanırım, bu da benim iş yapma azmi dolu, olumlu ruh halim sayesinde olacak" sözlerini ekledi.

NATO'YU İSTEMİYOR
Çeçenistan'a yaptığı askeri operasyon nedeniyle Amerika dahil tüm Batılı devletlerin eleştirisine uğrayacak olan Yeltsin, Çeçenistan konusunda geri adım atmaya niyetleri olmadığını da bir kez daha vurguladı. Öte yandan Yeltsin'in, AGİT gündemine getirmeyi düşündüğü başka şartları da var. Uluslararası krizlerde daha fazla söz sahibi olmak isteyen Rusya, kendisinin de üyesi olduğu ve kontrol edebildiği bir örgüt oluşturmaya çalışıyor. NATO üyesi olmayan Rusya, bunu İstanbul zirvesi'ne getirdiği tekliflerle AGİT üzerinde uygulayacak. Rusya, söz sahibi olabileceği yeni bir "AGİT merkezli Avrupa güvenlik sistemi" için uğraşıyor. Yeni güvenlik sisteminin NATO'nun da önünde yer almasını isteyen Rusya, bu isteğini Zirve'de imzalanacak Avrupa Güvenlik Şartı'na koydurarak Batı'ya onaylatmayı amaçlıyor.

Ancak AGİT kapsamında alınacak kararlar, bütün üye ülkelerin onayıyla alındığı için Rusya'nın talebinin kabul edilmesine uzak bir ihtimal olarak bakılıyor. Oysa Rusya, bu talebinde kararlı. Rusya, eğer AGİT'ten istediği karar çıkmazsa, Avrupa Güvenlik Şartı belgesini veto edebileceğinin sinyalini verdi. Öfkeli ruh haliyle İstanbul'a gelen Yeltsin ile Amerika Başkanı Bill Clinton arasında zirve boyunca çekişme olacağı tahmin ediliyor. Clinton, Yeltsin'den, Çeçenistan sorununa siyasi bir çözüm aramasını isteyecek.

Demirel'den Rus lidere mesajlar
Dün akşama doğru İstanbul'a inen Yeltsin, ayağının tozuyla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüştü. Demirel'in Çırağan Sarayı'nda kabul ettiği Yeltsin, Demirel'den özellikle Çeçenistan konusunda bol bol nasihat dinledi. Cumhurbaşkanı, Rus lidere Çeçenistan konusunda tavrını değiştirmesini, sivillerin zarar görmeninin kabul edilemez bir tutum olduğunu ve Çeçen topraklarından çekilme tarihini açıklamasını istedi. Demirel ayrıca son yıllarda gelişen Türk-Rus ekonomik işbirliğinin de artırılarak geliştirilmesinden yana olduklarını iletti.

Yeltsin'in belalısı Bayan Albright
Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, tüm uluslararası ve ikili görüşmelerde olduğu gibi İstanbul Zirvesi'nde de Rus heyetin başını ağrıtacak. Albright, çok iyi Rusçası'yla kritik görüşmelerde Yeltsin'i terleten Amerikalı olarak biliniyor. Ne zaman Ruslar'la bir çekişme olsa, Albright araya girer ve Ruslar'a Amerikan görüşlerini kabul ettirirdi. Rus-Amerikan çekişmesinin yaşanacağı Zirve boyunca, Albright'ın, Yeltsin'e, Washington'un görüşlerini kabul ettirmesi bekleniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır