kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fay tartışması
İTÜ Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Fazlı Yılmaz Oktay "Karada da fay hatları var" dedi; bilim adamlarının dikkatini denizden karaya çekti

PROF. Dr. Fazlı Yılmaz Oktay, Boğaziçi'nin batı tarafında çok sayıda deprem odağının bulunduğunu vurguladı; Büyük ve Küçükçekmece gölleri boyunca uzanan noktalarda sismik bir yoğunluğun göze çarptığını belirtti. Prof. Oktay'ın belirlemelerine göre Bakırköy'den Marmara Ereğlisi'ne uzanan yol güzergahında da sismik yoğunluk belirtileri var.

BUNLARIN "deprem üretme istidadı taşıyan faylar" olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fazlı Yılmaz Oktay şu bilgileri verdi: "İstanbul'da kara faylarının varlığını doğrulayan verilerin ve kanıtların sayısı hiç de az sayılamaz. Boğaz'da, örneğin Beykoz'un kuzeyinde çok büyük heyelan noktaları var. Bu ölçüde heyelanı ancak büyük depremler yapabilir. Demek buralar, daha önce, büyük depremlere sahne olmuş."

MARMARA 'daki kara faylarından her an için sismik aktivite beklenebileceğini hatırlatan Prof. Oktay, "Belli dönemlerde deprem aktivitesi sıklaşır. 40-50 senedir bir yerde deprem aktivitesi görülmemesi, orasının sakin bir bölge olduğunu göstermez. Bir sonraki 50 yılda aktivite artabilir. Marmara'daki kara fayları da, aktivite ihtimalini daima gözönünde tutmamızı ve bu konuda ciddi araştırmalar yapmamızı gerektiriyor" dedi.

Karaya da hassas izleme..
İstanbul'da deprem senaryoları hep denizde odaklanıyor. Ama yeni bulgular, karada da aktif fayların bulunma olasığılını güçlendirdi. Bunun üzerine bilimin gözleri yeniden karaya çevrildi; hassas sismogramlar şimdi İstanbul'da, karadaki kıpırtıları da dinliyor. Bu arada, başta Kandilli Rasathanesi olmak üzere ilgili çevreler ve üniversiteler, "kara fayları"nı araştırmak üzere bilimsel gruplar oluşturdular. Karadaki araştırma ve incelemeler genişletiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır