kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Microsoft üç ayrı şirkete bölünebilir
Bill Gates, 'sağduyulu bir çözüm' çağrısı yaparken, uzmanlar yazılım devinin parçalanabileceğini söylüyor

ABD'DE Yargıç Thomas Jackson'un dünyanın en büyük yazılım firması Microsoft'un anti-tekel yasasını ihlal ettiği yolundaki kararını değerlendiren Microsoft'un Başkanı Bill Gates, firmasının 'açık ve sağduyulu' bir çözüme bağlı kalacağını söylerken, uzmanlar yazılım devini nasıl bir geleceğin beklediğini değerlendiriyor. Bazı uzmanlara göre, Microsoft'un önümüzdeki yıllarda değişik faaliyet alanları olan 3 ayrı şirkete bölünebilir.

Bill Gates ise, dün ABD'nin en güçlü gazetelerinden Washington Post'ta tamsayfa açık mektup yayınladı. Mektupta Microsoft'un 'tüketicilere, ortaklarına ve hissedarlarına' seslendi. Microsoft firmasının açık ve sağduyulu bir çözüme bağlı kalacağını ifade eden Gates, bunun için temel ilkeler olan tüketicinin elde ettiği faydalar ile geliştirilen tekniklerin korunmasının sağlanması gerektiğini kaydetti. Gates, "Bu sorunun özü, başarılı bir Amerikan firmasının tüketicilerin yararına olarak ürünlerinin geliştirebilmesinin devam edip edemeyeceğidir" dedi. Microsoft aleyhinde yaptırımlar gelecek yıl açıklanacak.

Washington Post gazetesinde yer alan değerlendirmelerde ise, Microsoft'un önünde 5 seçenekli bir geleceğin sözkonusu olduğu vurgulandı. Gazete, "Microsoft nasıl cezalandırılacak?" başlıklı yazıda şu seçeneklere yer verdi:

1- Microsoft, ana alanları: 1-İşletim sistemleri, 2-İş dünyasına yönelik uygulamalar ve 3-Internet olan üç ayrı şirkete bölünecek. Bu durumda Windows pazardaki hakimiyetini koruyacak.

2- "Baby Bills" (Bebek Bill'ler) adı verilen bu seçeneğe göre, Microsoft imparatorluğu birkaç küçük şirkete bölünecek ve bunlar birbiriyle rekabet edecek.

3- Microsoft'un rakipleri için Windows'un versiyonlarını geliştirmesi ve satması da sözkonusu. Ayrıca, Windows'un sırlarının açık artırmayla satılması da gündeme gelebilecek.

4- Microsoft'un yazılımlarını kullanan donanım şirketlerine indirim yapması da yasaklanabilecek. Ürünler aynı fiyata satılınca bazı PC ürtecisinin cezalandırılması, bazılarının da ödellendirilmesi sözkonusu olmayacak.

5- Microsoft, Netscape browser gibi rakip yazılımları dağıtmaya zorlanacak. Böylece, bu yazılımlara da Windows versiyonu eklemesi gerekecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır