kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Emlak Vergisi beyanını yenilemenin avantajı

Bu köşedeki yazılarımızın içinde en çok ilgi göreni "Emlak Vergisi" ile ilgili olanlar... Nasıl olmasın ki, yaklaşık 18 milyon mükellefi var. Ayrıca, geçen yıl "reform" adı altında takdim edilen yasayla, insanlar deyim yerindeyse şaşkın ördeğe çevrildiler...

Çok kişinin varı yoğu bir evi var, ondan dolayı da başı belaya girsin istemiyor.

Geçen yıl çıkartılan hatalı yasa, bu yıl çıkartılan 4444 sayılı yasa ile düzeltildi ve "isteyenlere, emlak vergisi beyanlarını yenileme" hakkı verildi.

Şu anda milyonlarca vatandaş, emlak vergisi beyanlarını yeniledikleri takdirde, ne gibi avantajları olacağını merak ediyor. Bize de hergün çok sayıda faks ve mektup geliyor ve beyanname yenileme konusu soruluyor.

Avantajlardan bazıları
Emlak vergisi beyannamelerini yenilemenin sayısız avantajları var. Bunlardan özellikle üç tanesi aşağıdaki gibi.

1) Belediyelerin baskısıyla ya da kendi istekleriyle yüksek beyanda bulunanlar, bu beyanlarını aşağı çekebilecekler. Böylelikle, 2000 yılından itibaren daha az emlak vergisi ödeyebilecekler. Bu arada, aynı apartmandaki benzer dairelerin farklı değerde beyanı ile ilgili sorun da ortadan kalkmış olacak.

2) Gayrimenkuller, şu ya da bu nedenle satılabilir.

Beyannamelerini yenilemeyenler, satışa esas olacak asgari değeri belirlerken, 1998 beyanları, 1999 için yüzde 77,8 oranında yükseltecek, bunu da 2000 yılında yine yeniden değerleme oranında yükseltecekler. Tapu harcına esas satış bedeli, bu şekilde hesaplanan değerden aşağı olamayacak.

Satış sırasında, yeni beyan esas alınacağı için, gayrimenkulün beyan edilen değeri yenilenip daha düşük bir değer beyanında bulunulursa, hem satıcı hem de alıcı daha düşük tutarda harç ödeyecek.

3) Önceki yasaya göre arsa ve dükkanlar, kaç yıl sonra satılırsa satılsın, beyan edğeri ile satış tutarı kıyaslanarak gelir vergisi alınabiliyordu.

Bunun için de, özellikle arsa ve dükkan sahipleri ileride bir sorun yaşamamak için, gerçeğin üzerinden beyanda bulunmuşlardı. Şimdi bu süre 4 yıla indi. Arsa ve dükkan sahipleri, aldıkları tarihten 4 yıl sonra satış yaptıklarında gelir vergisi ödemeycekleri için, beyanlarını yenileyip, önceki değeri aşağı çekebilecekler.

Yukarıdaki üç avantajla ilgili açıklama, emlak vergisi beyannamesini yenileyip yenilemeyeceklerini öğrenmek isteyenlerin sorularını yanıtlıyor olsa gerek...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır