kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şirketler kan ağlıyor
İMKB'ye 9 aylık kar rakamları geldi. Sonuç süpriz olmadı reel anlamda gerileme yaşandı. 2. çeyrekle karşılaştırıldığında ise durumun kötüye gittiği görüldü

CÜNEYT TOROS

İstanbul Borsası'nda hisse senetleri işlem gören şirketlerin karları açıklandı. Türkiye'nin en büyük sanayi ve mali kuruluşlarını temsil eden şirketlerin karları aslında büyüme için bir öncü gösterge niteliği taşıyor.

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında şirket karları yüzde 38.69 arttı. Tabi ki bu artış son yıllarda alıştığımız üzere mali sektör ve özellikle bankaların karlarının yüksekliğinden kaynaklandı. Önce 9 aylık bilançolara ilişkin birkaç noktaya dikkat çekelim:

-Bu yılın ilk 9 aylık döneminde 195 sanayi şirketi karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.33 azalttı.

- Mali sektör şirketleri karını geçen yıla göre karını yüzde 84.44 arttırdı.

-Dönemler olarak şirketlerin ürettiği kar rakamında ise durum şöyle. Sanayi şirketleri 1999 Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında yani üçüncü çeyrekte 49 trilyonluk kar üretti. Bu rakam Nisan-mayıs-haziran tarihlerinde yani yılın ikinci çeyreğinde 148.1 trilyon seviyesindeydi.

-Duruma böyle bakıldığında yılın ikinci yarısında Milli gelir rakamlarına göre sanayinin yüzde 1.2'lik büyümesi ile paralel bir durum söz konusu. Ancak üçüncü çeyrek karının ikinci çeyreğe göre yüzde 66.7 gerilemesi pek de iyiye delalet değil.(mevsimsellik etkisine rağmen düşüş çok hızlı)

-Mali kesime bakıldığında üçüncü çeyrek kar rakamının, ikinci çeyreğe göre sadece yüzde 10 arttığı gövrülüyor. Üçüncü çeyrekte bankaların başı çektiği mali sektör 350.2 trilyonluk kar üretmiş. Bu rakam ikinci çeyrekte 317.7 trilyon seviyesindeydi.

Çeyrekler itibariyle karlar
Tabloya çeyrekler itibariyle bakılınca, ikinci çeyrekte kıpırdanmaya başlayan sanayinin üçüncü çeyrekte daralmaya devam ettiği görülüyor. Bu üçüncü çeyrek sanayi üretim endeksi ve dolayısıyla milli gelirin pek iç açıcı çıkmayacağı sinyalini veriyor.

Milli gelirin sanayi kadar etkili olmasa da bir diğer bileşeni de mali sektör. Mali sektör karını geçen yılın 9 aylık dönemine göre yüzde 85 oranında artırsa da ikinci çeyreğe göre sadece yüzde 10'luk bir artış gözleniyor.

2000 yılı bütçesi sırasında Hükümetin 1999 yılı için öngördüğü yüzde 2'lik büyüme hedefi İMKB'deki şirketlerin karlarına bakıldığında iyimser olduğu ortaya çıkıyor. Sanayi için umudun 2000'e kaldığı iyice belirginleşmiş oluyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır