kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kırcı hükümeti sarstı
Af tasarısının, Bahçelievler katliamı mahkumu Haluk Kırcı'yı da kapsayan 11. maddesinin Anayasa Komisyonu'nda kabulü, koalisyonu tehlikeye soktu

CUMHURBAŞKANI Demirel tarafından veto edilen Af yasa tasarısı hükümetin iki ortağı DSP ile MHP'nin arasını açıyor. Bahçelievler katliamı mahkumu Haluk Kırcı'yı da kapsayan 11. maddenin Alt Komisyon'dan sonra dün Anayasa Komisyonu'nda da kabul edilmesi iki parti arasındaki gerginliğin tırmanmasına neden oldu. Adalet Komisyonu'nun DSP'li Başkanı Emin Karaa, bu konudaki uzlaşmazlığın koalisyonun geleceğini tehlikeye düşürebileceğini söyledi.

Komisyon toplantısını izleyen Karaa, Kırcı'nın affının yasadan çıkarılmasına ilişkin önergenin reddedilmesine tepki gösterdi. Karaa af yasasının DSP'nin gündeme getirme amacını ve kapsamını aştığını belirtti. Kırcı hakkındaki önergenin reddedilmesinin koalisyonda tansiyonu yükselttiğini kaydeden Karaa, "Ancak umuyorum Adalet Komisyonu'nda bir uzlaşma sağlanır ve yasa olması gerektiği gibi çıkar. Aksi halde koalisyon hükümetinin tehlikeye girmesinden endişe ediyorum. Tüm sorunların üzerine kararlılıkla giden koalisyon hükümetine yazık olur" dedi. Krize neden olan af yasası dün Anayasa Komisyonunda bazı değişiklikler yapılarak benimsendi. Görüşme sırasında DSP'liler yasanın en kritik noktalarından biri olan Haluk Kırcı maddesinin metinden çıkarılması için önerge verdi. Bu önergeye FP'den iki ANAP'dan bir destek geldi. MHP ile ANAP ve DYP'den bazı milletvekilleri de karşı oy kullanınca 9-9 berabere kalındı. Bu nun üzerine FP'li Mustafa Kamalak içtüzük gereği maddenin reddedilmiş sayıldığını söyledi. Bu kez Kırcı ile ilgili maddenin "Anayasa'ya aykırı olduğu" yönünde bir önerge daha verildi.. DSP'li, FP'li ve bazı DYP'li üyeler bu önergeyi destekledi, ancak yapılan oylama sonucunda önerge 9'a karşı 10 oyla reddedildi. ANAP'lı Ertuğrul Yalçınbayır'ın önergesiyle şartlı salıverilen ancak tekrar suç işleyerek yeniden cezaevine girenlerin ikinci aldıkları cezanın bir yıldan fazla olmaması durumunda bu afdan yararlanmaları benimsendi. Eşber Yağmurdereli de 10 ay hapis cezası aldığı için tahliye edilecek. İşkence suçları af kapsamı dışında tutulurken, bazı siyasileri de ilgilendiren görevi ihmali düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 240'ıncı maddesiyle ilgili cezalar yine af kapsamında kaldı.

TÜRBANA DA AF
Bu arada öğrenci affı ile ilgili maddede tartışma çıktı. DYP'li Mehmet Sağlam'ın verdiği önerge ile af kapsamı genişletildi. Bu önerge oylanırken 8-8 eşitlik sağlandı. DYP'li Salih Çelen itiraz edince yeniden oylama yapıldı ve MHP'lilerin de fikir değiştirmesi ile önerge 11-9'la benimsendi. Önerge ile hükümet tasarısında yer alan "ilgili mevzuata uymak şartı ile" öğrenci affından yararlanabilme imkanı "ilgili yasalara uymak şartı ile" biçimine getirildi. Böylelikle kanunlarda türban yasağını öngören bir hüküm bulunmadığı için, üniversitelerden türbanları nedeniyle ilişiği kesilenler de affa girmiş oldu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır