kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah Ýnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Sol mu haklý Çin mi?
Türk eleþtirmenlere ne yapsa yaranamayan Sinan Çetin'in Propaganda'sý, Shanghai'da Altýn Kupa'ya deðer görüldü

Yönetmen Sinan Çetin'in polemiðe manyetik bir yapýsý olsa gerek. Ne yaparsa yapsýn eleþtirmenlere bir türlü yaranamayan Çetin'in çektiði her film, mutlaka tartýþma yaratýyor. Diðer Sinan Çetin filmlerinde olduðu gibi Propaganda da, vizyona girer girmez eleþtirmenlerin pek çoðu tarafýndan topa tutulmuþtu. Filmin müthiþ bir giþe hasýlatý yapmasý bile; "Giþe, baþarýnýn kýstasý deðildir," düþüncesi güden eleþtirmenleri tatmin etmemiþti.

Vur abalýya
Radikal yazarý Tunca Arslan; "Neresinden bakýlsa zayýf bir film Propaganda" diyor, filmin baþvurduðu trükleri ve esprisini aþaðýlýyordu: "Esnetilmiþ, temposuzluða gömülmüþ, bir-iki esprinin dýþýnda 'sokarým, çekerim' türü mizaha mahkžm edilmiþ bir çalýþma var karþýmýzda. Çetin'in Kusturica tarzý cümbüþlü sahneleri pek iþe yaramýyor ve sonu baþtan belli dedirterek akýp gidiyor." Sinema dergisi yönetmeni Mehmet Açar, Propaganda'nýn en kötü Sinan Çetin filmi olduðunu söylüyor; köþe yazarlarý Hakký Devrim, yönetmenin kötüniyetli olduðunu, devlet düþmanlýðý propagandasý yaptýðýný iddia ediyor; Ayþe Düzkan, filmi; "Olay bir Ýtalyan kasabasýnda geçiyor," sözleriyle tiye alýyordu. Propaganda'yý beðenen birkaç yazarýn dýþýnda, eleþtirmenlerin hemen hepsi, filmin baþarýsýzlýðý konusunda hemfikirdi. En aðýr eleþtirileri getiren Cumhuriyet yazarý Sungu Çapan ise, filmi düpedüz yerden yere vuruyordu: "Bizden çok dýþ piyasa için çekildiði söylenen, bir dönemin 'kilim gibi film'lerini anýmsatan Propaganda, futbolumuz gibi Edirne'den öteye geçemeyecek nitelikte, çeþitli ucuzluklarla, gözboyayýcý numaralarla, duygu sömürüsü sahnelerle bezeli, uyduruk, çarpýk çurpuk, popülist, zýpýr ve özenti bir çalýþma sonuçta."

Eloðlu anladI
Gelin görün ki, 'Edirne'den öteye geçemeyecek' nitelikteki Propaganda, Alman basýnýndan olumlu eleþtiriler topladý. Ardýndan Valencia Film Festivali'nde elde edilen Gümüþ Palmiye Ýkincilik Ödülü geldi. Film, son olarak Shanghai Film Festivali'nde birinciliðe layýk görülerek Altýn Kupa'yý kazandý. Ýþin komik yaný, senaryosuz çalýþma âdeti olan Çetin'in her zamanki gibi doðaçlamalarla dolu filmi, Türkiye'deki pek çok eleþtirmen tarafýndan 'ne idüðü belirsiz, anlaþýlmaz' þeklinde nitelenmiþti. Oysa Propaganda'yý "Titanic'den daha baþarýlý" bulan Süddeutsche Zeitung'un getirdiði yorum, filmi tam da bu açýdan; "Hikâye o kadar iyi kurulmuþ ki, herkesin anlamasý mümkün" sözleriyle methediyordu.

PROPAGANDA'NIN yurtdýþýnda kazandýðý baþarýlarla bir nebze rahatlayan yönetmen Sinan Çetin, filmini eleþtirenleri topa tuttu:

"Propaganda filmi hakkýnda yapýlan olumsuz eleþtirilere ve onun anlaþýlmaz olduðu fikirlerine oldukça þaþýrmýþtým. Resmi ideolojiden çok çekmiþ, hapishanelerde sürünmüþ, solcu eleþtirmenlerin filmi takdirle karþýlayacaðýný umuyordum. Fakat tam tersi oldu. Ama bu eleþtirilerden sonra bir þeyi fark ettim. O da Türk solcularýnýn birçoðunun özgürlükçü, çaðdaþ aydýn olmaktan ziyade devletçi ve totaliter olduklarý gerçeði. Türkiye'deki bu acýmasýz eleþtirilere raðmen filmin Avrupa'da önce Valencia'da ikincilik ödülünü almasý, ardýndan da Shanghai'da birincilik
ödülünü kazanmasý, kendimi daha iyi hissetmemi saðladý. Kaldý ki, Shanghai'daki festivale 46 ülkeden 226 film müracaat etti. Bunlardan sadece 20'si yarýþmaya deðer görüldü ve Propaganda bu filmler arasýnda birinci oldu. Ayrýca bu filmin Türkiye'de 1 milyon 500 bin; Almanya'da 171 bin seyirciye ulaþmasý benim için ödüllerden daha önemli."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr