kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Bu okul kapatılır mı!
KIZILAY üst yönetiminin bulaşmadığı şaibe kalmadı; Marmara depreminden sonra hepsi çorap söküğü gibi ortaya çıktı. Türkiye'de "onur anıtı gibi bir ilk" olan Kızılay Hemşirelik Lisesi de, bu skandal kasırgasının girdabında güme gitmek üzere.

HASEKİ'deki Halide Edip Adıvar Köşkü'nde 1925'den beri hizmet veren lise, kapatılmaya çalışılıyor. İlk Genel Kurul'da örgüt tarafından büyük bir ihtimalle alaşağı edilecek olan şaibeli üst yönetim, "Binayı dispanser ve görüntüleme merkezi yapacağız" bahanesiyle kapatma girişimlerine önayak oluyor, çanak tutuyor. Değeri triyonları bulan binanın bazı iştahları kabarttığı, işin içinde "rant" olduğu görüşleri ise çok yaygın.

KURTULUŞ Savaşı ve Cumhuriyet döneminin büyük isimlerinden, çağdaş Türk kadınının simgesi Halide Edip Adıvar, eşi Dr. Adnan Adıvar'la evlendiği zaman, Haseki'deki köşke gelin gitti. Bir çok önemli eserini bu köşkte kaleme aldı. Köşkün bulunduğu yerin adını taşıyan "Sinekli Bakkal Sokağı" da bu eserlerin arasında. Halide Edip, köşkü "hemşire okulu" olarak kullanılmak üzere Kızılay derneğine hibe etti. Türkiye'nin ilk hemşirelik okulu böylece, 1925'te eğitim vermeye başladı. Halide Edip'in okulu Kızılay'a hibe etmesinde Büyük Önder Atatürk'ün telkinlerinin çok önemli rol oynadığı da biliniyor. Yani, bu okuldan Türk sağlık ordusuna çağdaş bilgilerle donatılmış hemşirelerin yetiştirilmesi, aynı zamanda Atatürk'ün vasiyeti.

OKULU kapatmak isteyen zihniyet Cumhuriyet tarihinin çok önemli ve saygın kilometre taşlarından birinin üzerine balyozla saldırıyor, Halide Edip'in anısına saygısızlık ediyor, Atatürk'ün vasiyetini hiçe sayıyor.

ÜST yönetimin Kızılay'a bulaştırdığı şaibelerden hicap duyan örgüt de isyan ediyor; uyarıyor: "Dispanser yapılacak başka yer kalmadı mı? Buram buram artniyet kokan girişim durdurulmalı; bu eğitim kurumu, onurlu işlevini Sağlık Meslek Lisesi statüsünde sürdürmeli. Üst yönetimin giderayak, Kızılay'ın sırtına bir ayıp daha yüklemesine göz yumulmasın."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır