kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Baba'nın tatlı belası
Demirel, 7 yıllık köşk hayatının en zor ağırlamasını yaptı. Bangladeş Cumhurbaşkanı Ahmed, tüm protokol kurallarını alt üst etti, sakarlığıyla Baba'ya heyecanlı anlar yaşattı

Türkiye'deki gezisini dün tamamlayarak akşam saatlerinde ülkesine dönen Bagladeş Cumhurbaşkanı Shahabuddin Ahmed, Demirel için tam bir tatlı bela oldu. Ahmed'in ardı ardına yaptığı protokol hataları ve muhtemelen heyecandan kaynaklanan şaşkınlığı nedeniyle Demirel gözlerini bir dakika bile konuğunun üzerinden ayıramadı. Protokol kurallarını, kime ne diyeceğini, nerede ne yapacağını sürekli hatırlattı.

NE DE OLSA 'İLK'
Cumhurbaşkanı Ahmed'in Türkiye gezisi ve hatalar silsilesi Esenboğa Havaalanı'na inişiyle başladı. Çünkü 9 Ekim 1996 tarihinde Bangladeş Devlet Başkanlığı'na seçilen Cumhurbaşkanı Shahabuddin Ahmed, ilk "resmi" ziyaretini Türkiye'ye yapıyordu. Ahmed daha önce hiçbir ülkede milli marşlarla, resmi törenlerle, kırmızı halılarla karşılanmadı. Kendisine Dışişleri Protokol Dairesi tarafından gerekli bilgi daha önce verilmişti ama o, ya alışık olmadığından uygulayamadı ya da anlatılanları unuttu.

BASAMAKLARA DİKKAT
Dün de Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'ni gezerken aynı ihtimam gösterildi konuğa. Ahmed'in rehberi bir dakika bile yanından ayrılmadığı başkanını sürekli uyardı. "Dikkat 3 basamak var", "Dikkat 5 basamak var." Hatta bu uyarıyı yaptıktan sonra da tek tek sayarak yardımcı oldu Ahmed'e: "Bir basamak, 2 basamak, 3 basamak..."

Sibel YEŞİLMEN-ANKARA

İŞTE BAŞKANIN GAFLARI
* Protokol de ne ki? Ahmed'in şaşkınlığı uçaktan inişle başladı. Ne yapacağını şaşırdı, kaldı. Baba, Ahmed'e protokolü tanıştırdı.

* Tören kıtasına sırtını döndü Tören kıtasının karşısına gelindiğinde "Merhaba asker" demesi gereken Bangladeş Cumhurbaşkanı, tören kıtasına sırtını döndü; Demirel ile yüzyüze gelince uyarıldı. Tören kıtasını geç de olsa selamlamayı başaran Ahmed, yine Baba'nın uyarısıyla "doğru yöne" yürümeye başladı.

* Ecevit'e Erbakan'ı sordu Bülent Ecevit'le de görüşen Ahmed'in ilk sorusu ilginçti: "Sizin bir Başbakanınız vardı, Erbakan'mıydı, ne yapıyor?" Erbakan'ın hangi partiden olduğunu da hatırlayamadı. "ANAP'lı mıydı, neydi?" dedi.

* Fetih yerine işgal! İstanbul Valisi Erol Çakır'ın onuruna verdiği yemekte bu kez gaf yaparak "İstanbul'un fethi yerine işgali" dedi.

* Yazıyı okuyamayınca... Onuruna açılan defterlere, gözlüğünü çıkarıp defterin üstüne kapanarak yazı yazdı. Yardımcısının hazırladığı metni deftere geçirmeye çalışırken yazıyı okuyamayınca yardım almak zorunda kaldı.

* Şaşkın ama romantik Ayasofya'ya gitmek üzere yola çıktı ancak, "güneşin batışını" izleyebilmek için araçtan inmeden geri döndü.

* Kaşıkçı Elması'nı es geçti Cumhurbaşkanı, Topkapı Sarayı'nda sıranın Kaşıkçı Elması'na geldiğini anlamayınca, elması es geçti. Rehberinin uyarısı ile geri döndü.

* 'Aaa Rahle' Sultanahmet Camii'nde de imam ile yakınlık kuran Ahmed, camideki rahlelere doğru koşar adımlarla yaklaşırken bir yandan da "Aaa rahle" diye hayretle söyleniyordu.

Celal YILDIZ- Mete TÜRKMEN (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır