kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TL'den kaçışa dikkat!
Para sorunlarının adresini başka yerlerde gösterenlere iyice bakmak gerekiyor. Türk Lirası'nın döviz karşısında kaybettiği her bir birim, döviz sahibi ülkenin ekonomisine karşılıksız olarak mal veya hizmet vermek demektir...

Ekonomideki küçülmelere bakıldığında, 1932 yılında % -10.7, 1941 yılında % -10.3, 1943 yılında % -9.8, 1945 yılında % 15.3, 1949 yılında % -5.0, 1954 yılında % -3.0., 1979 yılında % -0.15, 1980 yılında % -2.8, 1994 yılında % -6 gibi rakamlara ulaşılıyor. Aynı yıllardaki siyasi hükümetlerin içinde bulundukları zorlukların, yukarıdaki rakamlarla doğru orantılarına itiraz edilemeyecektir. Aynı yıllardaki diğer ekonomik göstergeler de pek parlak değildi.

1998 yılından beri milli paramız liranın, bir iktisadi kongre sonrası altı sıfırını atmayı ve kuruşu da kullanmayı iyice düşünmeliydik. Paranın istikrara kavuşturulması önem kazanmıştır. Türk Lirası'ndan kaçışı görmemezlikten gelemeyiz.

Ekonomideki serbestlik, paranın konrol altına alınmasını zorlaştırmaktadır.

SORUNUN ADRESİ
Para sorunlarının adresini başka yerlerde gösterenlere iyice bakmak gerekiyor. Türk Lirası'nın döviz karşısında her bir birimlik kaybın, döviz sahibi ülkenin ekonomisine mal veya hizmet olarak karşılıksız verildiğini unutmamak lazımdır. Paranın istikrarsızlığından menfaat elde edenler var.

Gelişmiş ülkelerde paranın değeri insanları mutlu edecek hale gelmiştir. Kişi başına GSMH Türkiye'de 2 bin 980 dolar civarındadır. Bu rakam en yakın Avrupa ülkesi Yunanistan'da 10 bin 717 dolardır.

Almanya bir yılda 4 milyon 362 bin adet, Fransa 3 milyon 31 bin adet otomobil üretirken, Türkiye ancak 243 bin adet üretmektedir. (1995 ve 96 rakamları) Paranın üretim, pazarlama ve satın alam gücü, o ülkenin potansiyel gücünün göstergesidir. Bir galon benzin ABD'de 1.07 dolar iken, Avrupa'da ve Türkiye'de iki katı fiyatla satılmasının nedenlerine bakılmalıdır. Biz niye pahalı yaşıyoruz?

DEĞİŞİME UYUM
Ülkemizin dünyanın değişimlerine uyumlulaştırılması gerekiyor. Değişim sloganlarda kalmamalıdır. Türkiye'nin kültürel, coğrafi ve tarihi alt yapı şartlarını gözardı etmemek gerekmektedir. Eleğin gözeneklerini iyi belirlemek lazımdır. Değişim karşıtlarının kendi şahsi kayıpları nedeniyle, değişime karşı direneceklerini kabul etmek lazımdır. Değişimden vazgeçilmemelidir. İşine geldiğini değiştirmek, işine gelmediğine yaygara yapmaktan vazgeçilmelidir. Değişimlerde yeni fırsatlar doğacağı gibi, eski fırsatçılarında menfaatlerinin ellerinden kaçabileceği malumdur.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır