kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yüzyılın işadamı: Henry Ford
Fortune dergisi, "yüzyılın işadamı" anketinin sonucunu açıkladı. Dünyaya otomobili tanıtan adam Henry Ford yüzyılın işadamı oldu

Amerikan Fortune dergisi, yıl boyunca düzenlediği anketin sonucunu açıkladı ve dünyaya otomobili tanıtan Henry Ford'u 'yüzyılın işadamı' olarak seçti. Yüzyılın işadamı olmak için 'hayal edilemeyecek bir değişim' yaratma gerekliliğini vurgulayan Fortune dergisi, Ford'un kurucusu Henry Ford'un sadece otomobili değil, otomotiv sektörünü de yarattığını ifade etti.

20. yüzyıl başlarında Ford'u dünyanın en büyük sanayi kuruluşu yapan ve kişisel serveti 1 milyar dolara ulaşan (bugünün 36 milyar doları) bulan Henry Ford, aynı zamanda Amerika'da sosyal bir devrimin de öncülüğünü yaptı.

Ford şirketini 1903 yılında kuran Henry Ford, beş yıl sonra dünyanın ilk otomobil markası olan 'T Modeli'ni üretmeye başlamıştı. Onbinlerce işçisine saat başına 5 dolar gibi yüksek bir ücret ödeyen Ford, bu ücretlerle işçilerin otomobil alacak gelir düzeyine kavuşmasını sağlamış ve ürettiği malın pazar başarısını güvenceye almıştı.

Derginin elemesinde Henry Ford ile finale kalan diğer üç işadamı ise General Motors'u dünyanın en büyük otomotiv firması haline getiren Alfred Sloan Jr, IBM'nin kurucusu Thomas J. Watson, ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates oldu. Yüzyılın işadamı sıralamasında ikinci olan Alfred Sloan Jr. ise, iş hayatına Ford'a rulman satarak başlamasına rağmen, ilerleyen yıllarda otomobil satışında Ford'u geçerek dünyanın en büyük şirketi olan General Motors'u 1908-1927 arasında 23 yıl boyunca yönetti.

ABD'nin savaş sonrasındaki ekonomik patlamasında çok büyük payı olan IBM'in kurucusu Thomas J.Watson 3. sırada yer aldı. Dergi, bilgisayarlaşma ve borsada halka açılmayla refah sağlayan IBM ve Watson'dan övgüyle söz etti.

Microsoft'un kurucusu, Windows işletim sisteminin mucidi ve dünyanın en zengin adamı Bill Gates ise yüzyılın 4. önemli işadamı oldu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır