kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Afrika'ya Zorlu çıkarma
Afrika'daki potansiyelin yüksekliği nedeniyle bu ülkeye ikinci fabrikasını kuracak olan Zorlu Grubu, G.Afrika Hükümeti'nden de destek görüyor

Güney Afrika'nın Pretoria kentinde kurduğu Korteks Tekstil fabrikasıyla Afrika pazarına açılan Zorlu Grubu, Güney Afrika Hükümeti'nin umudu oldu. Kısa süre içinde gösterdiği başarıyla ülkenin istihdam sorununa çözüm olan Zorlu Grubu'na, hükümetten ikinci fabrika için teklif geldi.

Kullandığı teknoloji sayesinde Afrika pazarının önde gelen isimleri arasına giren Korteks, mal satarak başladığı Afrika serüvenini önce fabrika kurarak, sonra da bilgi akışı sağlayarak sürdürdü. Bu sayede piyasanın en büyüğü haline gelen Korteks, bir yıl içinde pazarın yüzde 45'inin hakimi oldu.

YATIRIM FİNANSMANI
İşsizlik oranının yüzde 34'lere ulaşması nedeniyle yeni istihdam alanları arayışına giren Güney Afrika Hükümeti, Zorlu Grubu'na 20 milyon dolarlık yatırım finansmanı garantisi verdi. Jakar, dantel, vual, brode ve tül perde üretimi yapan Korteks, bir yılda Güney Afrika'daki tül perde pazarında önemli yer edindi.

Ancak ülkedeki potansiyel şu anki rakamların çok üzerinde. Çünkü Güney Afrika'daki 25 milyon evde hiç perde yok.

Buradaki potansiyeli karşılayabilmek için birkaç hafta içinde mevcut tesislerine ek yatırım başlatacak olan Korteks, yılbaşından sonraki dönemde de yeni bir tesis için kolları sıvayacak. Şu an yılda 15 milyon metrekare üretim yapan Korteks, fabrikaya yapılacak ek yatırımın ardından üretim potansiyelini ikiye katlayacak.

Mart ayında üretime geçmesi planlanan ikinci fabrika ise şu anki üretimin ikibuçuk katına ulaşılmasını sağlayacak.

Tül fabrikasında 110 kişiye istihdam sağlayan Korteks, yapacağı yatırımlar ile bu sayıyı 500'e çıkaracak.

Yılda 750 milyon dolar ihracat
1950'lİ yılların başında Denizli'de Mehmet Zorlu tarafından kurulan Zorlu Holding, Türkiye'nin ev tekstil markalarından birisi olan Taç'la tanındı. Zorlu Holding'in asıl büyümesi 1994 yılında Vestel Elektronik'i şirketleri arasına katmasıyla gerçekleşti. Zorlu Holding bugün bünyesinde 46 şirketinde toplam 16 bin çalışanıyla faaliyetlerini sürdürüyor. 1999 yılında grup ihracatı 750 milyon dolara ulaştı. Mehmet Zorlu'nun Denizli'de kurduğu küçük tekstil şirketi zaman içinde Türkiye, Fransa, Almanya ve Güney Afrika'da kurulan 14 büyük tekstil fabrikası ile bugünkü haline ulaştı. Zorlu Holding'in bünyesinde bulunan Tekstil Grubu, perde, brode, gipür ve linen üreten endüstri tesislerinden oluşuyor. Tekstil grubu yılda 250 milyon metrekaresi perde olmak üzere 600 milyon metrekare tekstil üretimi gerçekleştiriyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır