kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Petrol Ofisi yanıyor!
Bundan tam iki ay önce yine bu köşede Petrol Ofisi ile ilgili bir yazı yayımlamıştık.

1998 Ağustos ayı sonunda 2.2 milyar dolardan özelleştirilen (olaylı satış daha sonra iptal edilmişti) Petrol Ofisi'nin değerinin, bir yıl sonra nasıl olup da 8 milyar dolara çıktığını sormuştuk. Hatta o dönem özelleştirmesi gündeme gelecek olan Petrol Ofisi'nin yeni çıkılacak ihalesinde 8 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden kimin nasıl teklif vereceğini merak ettiğimizi de yazmıştık.

Görünen köy kılavuz istemedi. Petrol Ofisi'nin özelleştirmesi yine gündeme geldi. ÖİB takvimine göre Petrol Ofisi ilk özelleştirilecek şirketler arasında. Bunun üzerine de bir yıl içinde değeri dolar bazında yüzde 300 "yükselen" Petrol Ofisi, 1.5 ay içerisinde 8 milyar dolardan 2.2 milyar dolara geriledi. Fiyat aşağı yukarı geçen yılki özelleştirme fiyatına iniverdi! Bu belki de borsa tarihinin en keskin hareketlerinden biri. Londra'da kurulu bir fonun yöneticisi ünlü Türk borsacısının ilgilendiği kağıt tepetaklak oldu.

Ancak bu sefer ünlü Türk fon yöneticisinin bu işle alakası olmadığı konuşuluyor. Denilen o ki, geçen ihaleyi alan işadamının son "Bursa operasyonu" ile birlikte nakit para tutma isteği Petrol Ofisi hisselerine yoğun satış getirmiş.

Konuşulan bir başka senaryo da borsanın büyük oyuncularından birinin elindeki kredili taşıdığı malları boşalttığı yönünde. Şirketin özelleştirmesi yaklaştıkça geçen yılki piyasa değerine geleceği korkusu bu büyük oyuncu ve adamlarına hisseleri sattırıyormuş.

Sonuç ne olursa olsun bu olay Türkiye'deki borsa gerçeğini ortaya koyuyor. Sadece yüzde 7 halka açıklık oranı ile işlem gören koskoca Petrol Ofisi'nin değeri ile bu kadar kolay oynanabiliyor. Piyasaya devlet tabii ki müdahale etmez ama 2000 bütçesinde özelleştirmenin kilit rol oynadığı bilinirken, birilerinin ilk özelleştirilecek kuruluşun değeri ile bu kadar kolay oynayabilmesi çok ilginç.

Sonuçta Petrol Ofisi'nin fiyatı geriledi. Ancak sular duruldu mu bilinmez. Borsa düşerken yükselen ama endeks ardarda rekorlar kırarken, bir günde yüzde 20 gerileyen şirket için daha çok şey yazılacağı kesin.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır