kapat

03.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Stand-by için son tur
IMF ile sürdürülen stand-by müzakerelerinin son turu başladı. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, "Beklentimiz, 2000 yılından başlamak üzere stand-by yapılması" derken, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ise stand-by'dan ümitli olduğu mesajını verdi. Ancak, sağlanacak mali kaynak konusunda net açıklama yapılmadı.

IMF heyetinin Ankara programı dolayısıyla dün Hazine'de geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Hazine, Merkez Bankası, Maliye ve DPT bürokratlarının katıldığı toplantının ilk bölümünde, 2000 yılı bütçesi hakkında özet bilgi verildi. Bütçenin, TBMM'de görüşüme takviminin de anlatıldığı hazırlık toplantısında daha sonra IMF uzmanlarının ekonomi analizinin çalışma programı üzerinde duruldu. 1994 yılındaki stand-by görüşmelerini hatırlatan bir bürokrat, "Stand-by oldukça kapsamlı bir dökümanı içerir. Bütçeden ziyade, tarım reformu ve özelleştirmede atılacak adımlar ve bağlayacı reform takvimi hükümeti kritik kararlar almaya zorlar. Bu nedenle görüşmelere zaman zaman ara verilmesi, IMF Heyeti'nin Washington'a soru sorması gerekebilir" dedi.

COTTARELLİ'DEN SİNYAL
Türkiye Masası Şefi Cottarelli de Stand By'a dönük sorulara şu karşılıkları verdi:

* Stand-by olasılığı nedir?
Burada bulunduğumuz sürece bir stand-by'ın çerçevesini görüşeceğiz. Niyet mektubunun tüm detaylarını ele alacağız. Ümit ediyoruz ki bu ziyaretimizde bunu sonuçlandıracağız. Washington'a bir rapor sunacağız. Bu rapor IMF Yönetim Kurulu'nda ele alınacak ve yıl sonuna kadar neticelendirilecek.

*Bütçe hedeflerini değerlendirdiniz mi?
Detaylarına girmedik. Bizim inandığımıza uygun bir bütçe olduğunu umuyoruz. Detaylarını önümüzdeki günlerde görüşeceğiz.

* Stand-by yapısal reformları kapsayacak mı?
Evet. Bunlar bilinen alanlardır. Tarım sektörü, özelleştirme gibi. Özellikle özelleştirme son derece önemli. Sosyal güvenlikte ileriye yönelik olumlu bir adım atıldı. Bütün bunlar stand-by içinde yeralacak.

Demiralp umutlu
Hazİne Müsteşarı Selçuk Demiralp, "Stand-by görüşmelerine ABD'de başlamıştık. Şimdi de IMF ile 2-3 hafta Ankara'da çok kapsamlı görüşmelere devam edecek. Ve IMF heyeti Washington'a dönüp değerlendirmesini yapacak. Gelişmeleri 2-3 günde bir açıklayacağız" dedi ve soruları şöyle yanıtladı:

* Stand-by imzalanabilecek mi?
Beklentimiz o. Şu anda hazırlıklarını yapıyoruz. Beklentimiz 2000 yılından başlamak üzere yapılması.

* Neler üzerinde durulacak?
Türkiye ekonomisi. Kamu maliyesi, bütçe, kamu kesiminin genel dengesi görüşülecek.

* Ne kadar kredi bekliyoruz?
O daha sonra tartışılacaktır. IMF'nin vereceği krediler, kendi yasalarında açıkça bellidir. Önemli olan stand-by'ın yapılmasıdır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır