kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Sorunlar ve çözümler

SORU: Yatırım indirimi için, Gelir Vergisi Yasası'nın 94. maddesinin ilgili bölümü olan 6-b/ii bendinde stopaja tabi olduğu belirtilmediği halde, 25 Ağustos 1999 tarihli mükerrer baskı Resmi Gazete'de yayımlanan 99/13230 kararname ile parantez içinde "Yatırım İndirimi Dahil" ifadesi eklenerek yüzde 15 stopaj oranı belirlendi.

Kararname ile yasaya bir ifade eklenemeyeceği görüşündeyim. Konu beni yakından ilgilendiriyor. Bu kararnamenin iptali için dava açabilir miyim?

Can EROL-İSTANBUL

YANIT: Gelir Vergisi Yasası'nın 94. maddesinin son fıkrasında, Bakanlar Kurulu'na; stopaj oranlarını sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetki verilmiştir.

Bu yetkinin aşılarak, yasaya bırakınız bir cümle ya da ifadeyi, bir kelimeyi dahi eklemek mümkün değildir. Bu nedenle, kararname ile yasada yeralmayan yetkinin kullanılması hukuka aykırıdır. Danıştay Kanunu'nun 24/D maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nun düzenleyici işlemleri nedeniyle, Danıştay ilk derece mahkemesi olarak görevlidir. 60 günlük sürenin bitimi olan, 24 Ekim 1999 tarihine kadar iptali istemiyle Danıştay'a başvurmanız mümkündür.

Evini kiraya verenin kirada oturması
SORU: 1999'da evimi aylık 150 milyon liraya kiraya verdim. Ben de aylık 200 milyon liraya kiraya çıktım. Sonuçta aldığımın üzerinde kira ödüyorum. Beyanname verecek miyim, verecek isem kaç lira vergi ödeyeceğim?

Ali ÖZER/İSTANBUL

YANIT: 2000 yılı Ocak ayında, beyanname vereceksiniz. Gelir Vergisi Yasası'nın 74. maddesinde yeralan "gerçek gider" yöntemini seçip, ödediğiniz kirayı, aldığınız kiradan indireceksiniz. Bu durumda, beş kuruş vergi ödemezsiniz.

Şirkette çalışanların ulaşım gideri
SORU: Şirkette çalışan personelin ulaşımını sağlamak için, bir taşımacılık firması ile anlaştık. Bu hizmet karşılığı yaptığımız ödeme, çalışanların ücretinin bir unsuru olarak Gelir Vergisi'ne tabi tutulur mu?"

Yıldırım ÜNAL/İZMİR

YANIT: Hayır tutulmaz. Gelir Vergisi Yasası'nın 23/10. maddesinde, "Hizmet erbabının toplu olarak işyerine gidip gelmelerini sağlamak için işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri" Gelir Vergisi'nden istisna edilmiştir. Aldığınız faturayı, doğrudan gider yazabilirsiniz.

DÜZELTME: Dünkü yazımızda, "2000 Yılı Gelirlerinin Kaynağı" tablosundaki toplamlar hatalı çıkmıştır. Vergi gelirleri toplamı (1999 yılı için) 14.2 katrilyon, (2000 yılı için) 24 katrilyon lira, öngörülen vergi geliri artışı da yüzde 69 olacaktır.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır