kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kazanç için 3Y kuralı
Dünyanın en çok kazandıran fon yöneticileri globalleşen piyasada şirket seçimindeki temel kriterlerini böyle özetliyorlar: Yeni ürün, yeni yönetim, yeniden yapılanma...

CÜNEYT TOROS

Onlar milyarlarca doları yönetiyorlar. İşleri zor. Özellikle ABD'de yatırım fonu katılma belgelerinin mevduatı geçtiği dönemde, Amerikan halkının refah seviyesi ile borsanın direkt ilişkisi olduğu bir sistemde kazandırmak zorundalar. Onlar fon yöneticileri.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en prestijli ekonomi gazetelerinden The Wall Street Journal ABD'nin en fazla kazandıran fonlarının listesini açıkladı. Listenin üst sıralarında teknoloji ve internete yatırım yapan fonlar yer aldılar. Yurtdışında yatırım kararlarının nasıl alındığına dair önemli göstergelerin yer aldığı listede son bir yılın en fazla kazadıran fonu Nichalos Appelgate'in Teknoloji fonu oldu. Peki fon son bir yılda ne kadar kazandırmıştı? Sıkı durun tam yüzde 478.31.

Dolar bazında bir yılda yüzde 500'e yakın getiri sağlayan fonun yönetici Aaron Harris'e yöneltilen 'Bu kadar getiriyi nasıl sağladınız' sorusuna verdiği cevap, teknoloji şirketlerinin alıp başını gittiği 2000'lere geldiğimiz şu dönemde yatırımın temel kriterlerini açıklıyor. Harris sihirli formülü şöyle:

"Bir çeyreklik mucize kazançlara inanmam. Yatırım yapacak şirketi araştırırken temelde üç kritere bakarım; yeni ürün geliştirmiş mi?, yeni yönetim işbaşına gelmiş mi? ya da yeniden yapılanıyor mu? Bu sorularımın cevabının evet olduğu şirketlere yatırım yaparım"

Her çeyrekte yapılan araştırmanın sonuçlarında en çarpıcı gelişme internet fonlarıyrdı. Son yıllarda ilk sıralarda teknoloji üreten şirketlere yatırım yapan fonların üst sıralarında yer almasına alışmıştık. Bu fonların içinde internet hisseleri de yer alıyordu. Ancak bu yıl İnternet Fonu altıncı sırada yer aldı. 560 milyon dolarlık fonun getirisi yüzde 245.

Bu kriterleri bizim borsamıza uygulayabilir miyiz? Kısmen evet. SPK'nın Ağustos sonu rakamlarına göre Türkiye'deki fonların toplam değeri 1 milyar 367 milyon dolar. Biz deki fonların bu kadar yüksek getirilerin sağlaması oldukça az bir ihtimal. Üstelik yurtdışındaki fonların büyüklükleri Türkiye'nin toplam yatırım fonu büyüklüğü kadar. Yani yönetilmesi daha zor. Derinliği oldukça az olan İMKB'de Aaron Harris'in yatırım kriterlerini uygulamak ta zor. Türkiye'deki şirketlerin halka açıklık oranı, büyüklükleri belli. Tüm bu kriterlere rağmen, doğru yatırım yapma sanatı her fon yöneticisinin icra etmesi gerekiyor. İcra edenler Türkiye içinde bile başarılı olabiliyor. Yine de Türkiye'nin kendine göre koşullarına uyum sağlamak da vazgeçilmez kriter olarak görülüyor.

ABD'de en çok kazandıran fonlar
Fon adıportföygetiri
değeri(%)
Nich-App İnst.GO Tech56.2478.32
Firsthand Tech İnnov95.1298.35
MAS Fds: Smcap Gro,İnst69.1276.65
Fidelity Japan SM Co1.403.3269.46
Amerido; Technology212.9253.78
İnternet Fund560.1229.91
Van Wagner:Emerg fund560.1229.61
Nevis Fund27.3222.69
Matthews Intl231.5216.83
Warb Pincus JP Smco584.3211.62

milyon dolar


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır