kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Daha özgür olacağız
Sabancı Holding İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Rıdvan Yirmibeşoğlu, Türkiye'de çalışanların patrona bağımlılığının azalacağını, bireysel yapının önem kazanacağını söyledi

AÇIL SEZEN

İstanbul, geçtiğimiz hafta insan kaynakları açısından çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. 63 ülkeden 3 bine yakın şirket sahibi ve yöneticinin üyesi olduğu The Conference Board (TCB), TÜSİAD ile işbirliği kapsamında, "Ücret ve Yan Menfaatler" konulu bir toplantı düzenledi.

Uluslararası iş dünyası içinde ortak anlayışı, iletişimi, bilgi akışını ve alışverişini geliştirmeyi amaçlayan TCB'nin toplantısında, insan kaynakları konusunda uzman bir çok konuşmacı bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu.

İki günlük toplantının ilk gününde TÜSİAD eski Genel Sekreteri Ümit İzmen "Türkiye'nin Tarihi, Politik ve İş Yaşamı Görünümü" konulu bir sunum yaptı. İlk günün diğer konuşmacıları ise "Artı Değer Projeleri" başlıklı sunumuyla European Comp and Ben Development Genel Müdürü Martin Neville ve "İnsan Kaynakları Kıyaslaması" konulu sunumuyla Saratoga-Europe'tan Rick Emslie'ydi.

İkinci gün ise Sabancı Holding İnsan Kaynakları Daire Başkanı Rıdvan Yirmibeşoğlu'nun "Türkiye'de İnsan Kaynakları, Alternatif Uygulamalar ve Karlılık Uygulamaları" başlıklı sunumu vardı.

Sistem ve aksaklıklar
Konuşmasında, Türkiye'deki insan kaynakları yöneticilerinin sorunlarına, işgücünün eğilimlerine ve sistemdeki aksaklıklara değinen Yirmibeşoğlu, "Eskiden insan kaynakları yöneticileri insanların yeteneklerine bakarak işe alım yapardı. Oysa bu buzdağının sadece su üstündeki kısmı. Şimdi kişinin yetkinlikleri önem kazandı" diye konuştu.

Bugün Türkiye'de iş hayatında başarıyı yakalayabilmek için esneklik ve adaptasyon üzerinde durulması gerektiğini belirten Yirmibeşoğlu, ülkedeki ekonomik volatilitenin bunu zorunlu kıldığını ifade etti.

Yirmibeşoğlu, yakın gelecekte Türk insanının patrona bağımlılığının azalacağını, kollektivist yapıdan bireysel yapıya geçeceğini, daha çok risk alacağını ve daha erkek yoğun bir yapıya geçeceğini de öngördü. Özellikle gençlerin daha özgür bir yapıyı tercih etmesinin, onları yönetmeyi zorlaştıracağını ifade eden Yirmibeşoğlu, bunun için yönetim tekniklerinde de değişim yaşanabileceğini söyledi.

Takdir etmeyi bilmiyoruz
Rıdvan Yirmibeşoğlu, bugün Türkiye'de iş yaşamındaki sorunların organizasyon yapısı, negatif eleştiri, takdir azlığı, beklenti yüksekliği ve tepe yönetimle alt kadrolar arasındaki gelir uçurumu olduğunu da belirtti.

Türkiye'deki taban ücretlerin yurtdışına kıyasla yüksek olduğunu belirten Yirmibeşoğlu, ücretlerin bölgesel değişimler gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Taban ücretlerin TL, dövize endeksli TL ya da döviz olarak verildiğini söyleyen Yirmibeşoğlu, "TL bazında ücret alanlar ekonomik şartlar altında ezildi. Sözgelimi yılbaşında TL bazında 6 bin dolar alan bir müdürün kazancı yıl sonunda 3 bin dolara indi" diye konuştu.

Yirmibeşoğlu, Türkiye'de geleneksel yapının sürdüğü çok sayıda şirket olduğunu, bu şirketlerde "patrona sadakat, işte geçirilen zaman ve tanıdığınız insan" oranında ücret artışı yapıldığını belirterek, "Ancak yapı daha sofistike sistemlere doğru kayıyor. Performans, yetkinlik, seviye gibi unsurlar bundan böyle daha ön planda olacak" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır