kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Peçelerin ardından İNTERNET
Suudi Arabistan'ta intrnet kullanıcılarının üçte ikisi kadın. Türkiye'de ise internet kullanlanan kadınların oranı sadece yüzde 17. Yorum size ait

İnternet öylesi bir akım oldu ki tüm dünyada cinsiyet, siyaset, din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi bünyesine alıyor. Suudi Arabistan'daki gelişmeler internetin nasıl bir olgu olduğunu gözler önüne seriyor.

Suudi Arabistan şeriat ile yönetiliyor. Kadınların hakları kısıtlı. The Economist Dergisi'ne göre Suudi Arabistan'taki internet kullanıcılarının üçte ikisi kadın. Evet her üç internet kullanıcısından ikisi kadın. Türkiye Cumhuriyeti'nde bu oran yüzde 17. Yani Türkiye'de internette erkeklerin hakimiyetinde.

Ancak Suudi Arabistan'lı kadınlar için internetin farklı bir anlamı daha var. İş hayatında pek fazla aktif olamayan kadınlar internet aracılığıyla kabuklarından sıyrılıyorlar. Ülkede kadınlara kendi işyerlerini açabilme imkanı 1977 yılında verilmiş. Şu anda da ülkede marka sahibi tekstil kuruluşlarına sahipler. Ancak yurtdışındaki moda showlarını ve yenilikleri takip etmeleri zor olduğu için pek fazla gelişemiyorlardı. Suudi yetkililerin verdiği bilgiye göre internet yoluyla yurtdışındaki gelişmeleri takip eden kadınların şirketlerin hızla büyüdüğünü söylüyorlar.

Kadınlar işi ele alıyor
Samira El Hamad isimli bir iş kadını, interneti kullanmaya başlaması ile birlikte son 6 ay içerisinde 35 yeni organizasyon işi almış. Fazladan 65 bin dolar kazanmış. Suudi Arabistan bu tip örneklerle dolu. Üstelik yabancı yatırımcıların da Suudi Arabistan'lı kadınlarla yeni iş alanları üzerinde bağlantıya geçmesi artık eskisinden çok daha kolay.

Üstelik bu durum ekonomik planlamalara bir geçmiş. Suudi Arabistan resmi kayıtlarına göre Suudi iş kadınlarının sayısının 2002 yılına kadar yüzde 200 artması bekleniyor. Bu gelişimin de büyük oranda internet sayesinde olacağı yorumuna yer veriliyor.

Türkiye'de durum
Biz deki durumu ise biraz farklı. Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 83'ünün erkek olduğu biliniyor. İnternet kullanıcı sayısının yıl sonunda 1.7 milyon yükselmesi bekleniyor. Abone sayısının ise 1999 sonu itibariyle 500 bin olacağı tahmin ediliyor. Kadınların bir ülkenin ekonomisine katkısı o ülkenin ekonomik gelişmik göstergelerinden biri olduğu göz önüne alınırsa, kadınların her alanda olduğu gibi internet ekonomisi içerisinde de yerine alması gerekiyor.

İnternet finanscıları da zengin ediyor
İnternet finans piyasasını da zengin ediyor. Bu üç türlü oluyor. Bir internete yatırım yapan fonlar çok kazandırıyor. Nitekim İnternet Fund bu yılın üçüncü çeyreğinden ilk kez ABD'nin en çok kazandıran yedinci fonu oldu. İnternet şirketlerine yatırım yapan fon son bir yılda dolar bazında yüzde 245.74 kazandırdı.

İki, internet şirketleri kurulma aşamasında risk sermayesi şirketleri denilen finansal kurumlarla ortak olarak sermaye sahibi oluyorlar. Bu kurumlar internet şirketlerini bebeklik çağında alıp geliştikten sonra halka açıyorlar ve milyonlarca dolar kazanıyorlar. ABD'de başlayan bu trend şimdilerde Avrupa'ya da sıçradı.

Üç, aracı kuruluşlar ve hatta borsalara internet üzerinde alım satım yaptırarak müşteri sayılarını artırıyorlar ve hedef kitlelerine direkt ulaşıyorlar. En son Japonya borsası internet üzerinden alım satım yapılabilecek bir piyasa kurmaya hazırlandığını açıkladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır