kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Asker tavır koydu
Ankara'da Genelkurmay İkinci Başkanı İstanbul'da 1. Ordu Komutanı Cumhuriyet Gazetesi'ne bizzat giderek başsağlığı diledi

GAZETECİ-yazar ve bilim adamı Ahmet Taner Kışlalı'nın bombalı bir suikast sonucu yaşamını yitirmesine Türk Silahlı Kuvvetleri de büyük tepki gösterdi. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Edip Başer ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Cumhuriyet Gazetesi'ne giderek Kışlalı'nın kaybından duydukları üzüntüyü ilettiler. 2 komutanın bizzat Cumhuriyet Gazetesi'ne kadar giderek başsağlığı dileğinde bulunmaları, "Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerinin savunucusu" bir aydın olan Kışlalı'yı alçakça katleden karanlık çevrelere bir mesaj olarak değerlendirildi. Askerin, Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyeti bu tip menfur saldırılara rağmen korumaktaki kararlılığını gösteren bu ziyaretler, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş'in 1993'te yine bombalı bir saldırıda kaybettiğimiz gazateci-yazar Uğur Mumcu'nun sadece evini ziyaret ettiği hatırlanınca daha da önem kazanıyor.

"YALNIZ DEĞİLSİNİZ"
Orgeneral Başer, dün akşam saat 20.00 sıralarında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'na giderek başsağlığı ziyaretinde bulundu. Başer, Kışlalı suikastını "Alçakça bir cinayet olarak" nitelendirerek Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'a "Yalnız değilsiniz" dedi. Başer, Kışlalı'nın çok değerli bir bilim adamı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Atatürk Cumhuriyeti'nin sarsılmaz bir adamını kaybettik. Üzüntümüz sonsuz. Cumhuriyet'in yaşatılmasında hepimizin ortaya koyduğu bir can var. Hepimiz de buna canımızı adamış durumdayız. Sözde kahramanlıklarla olmuyor. Örnek vatanseverliği ile, örnek savaşımı ile Kışlalı tabii ki her zaman zihinlerde yaşayacaktır. Fikirlerini ve cumhuriyetin temel niteliklerini savunma ideallerini bomba ile yok edebileceğini düşünmek gülünç bir şey. Onu yapanları insan olarak nitelemek insanın ağırına gidiyor. Onun savunduğu değerleri sımsıkı tutacağız."

"HESAP VERECEKLER"
"Bunlar hesap vereceklerdir. Şu ya da bu şekilde çok zaman almış olabilir. Devletin kurumlarına inancımızı kaybetmemeliyiz. Ben şahsen güveniyorum" diyen Başer, sözlerini söyle tamamladı: "Atatürk Cumhuriyeti'nin sarsılmaz savunucusunu kaybettik. Alçakça saldırılar bu değerleri yok edemeyecektir. Cumhuriyeti yaşatmak zorundayız. Başka seçeneğimiz yok. Cumhuriyeti savunma azmini ve cumhuriyeti ideallerini silahla yok edeceğini düşünmek çok gülünçtür. Ancak zeka düzeyi ufak insanlar bunu düşünebilir. Şuna inanmak gerekir, Silahlı Kuvvetler görevini yapma gayreti içindedir ve yapacaktır."

TSK ADINA BAŞSAĞLIĞI
Cumhuriyet Gazetesi'nin İstanbul'daki merkezine başsağlığı ziyaretinde bulun Orgeneral Özkök de, "Fikirlere tahammülsüzlüğün bu boyutlara gelmesinden büyük elem duydum Silahlı Kuvvetler adına Cumhuriyet Gazetesi'ne başsağlığı dilemeye geldim" dedi.

"Değerli Hocam"
Orgeneral Edip Başer, Cumhuriyet Ankara Bürosu'nda açılan taziye defterine şunları yazdı:

"Değerli Hocam,
Savunduğun değerleri, Cumhuriyet ve onun ilkelerini senin inancın ve kararlılığında yaşatmaya devam edeceğiz. Örnek bir insan, güçlü bir vatansever, fikir adamı, yazar ve hocayı böylesine alçakça bir cinayete kurban vermekten fevkalade üzgünüz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun. Ruhu şad olsun."

Demirel: Basit bir cinayet gibi görünmüyor
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, dün Başbakan Bülent Ecevit ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'u kabul etti. Demirel, Kışlalı suikastı zirvesine dönüşen görüşmenin ardından, "Ahmet Taner Kışlalı, menfur bir cinayete kurban gitmiştir. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine taziyelerimi iletiyorum, milletimize başsağlığı diliyorum. Hadiseyi nefretle kınıyorum. Devletimizin güvenlik kurumları olayı aydınlatmak ve cinayeti işleyenleri bulup adalete teslim etmek için her türlü gayreti gösterecektir. Fevkalade üzgünüm" dedi

"FEVKALADE ENTERESAN"
Demirel'e açıklamalarından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorular ve yanıtları şöyle:

Soru: ABD'de olumlu gelişmelerin dış politikada ivme kazandığı bir dönemde, Türkiye'de güzel şeyler olurken özellikle bazı mihrakların Türkiye'yi böyle karışıklıklara yöneltmek için harekete geçtiği yorumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Demirel: Seçilen gün veya terörün seçtiği hedef, fevkalade enteresandır. Olay basit bir cinayet olayı olarak görünmüyor. Olay cinayettir ama arkasında bir takım niyetlerin, bir planın olduğu ihtimali mevcuttur. Bana verilen bilgiler böyledir. Ben de bu yorumları kabul ediyorum.

"DEVLETİN AYIBI"
Soru: Daha önce de Uğur Mumcu ve başka faili meçhul cinayetler gerçekleşti. Faillerinin bulunamaması hep eleştirildi. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Demirel: Faili meçhul cinayetler bir devlet için ayıptır. Devletin işlenen cinayetlerin faillerini bulup çıkarması ve adaletin teslim etmesi varsayılır. Bütün buna rağmen her ülkede faili meçhul cinayet vardır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır