kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Klima dediğin kışın da ısıtır
Zorlu Grubu'nun yerli üretime geçişiyle klima pazarında rekabet iyice kızışacak

Bİrkaç yıl öncesine kadar sadece sıcak yaz günlerinde akla gelen klimalar, şimdi soba ve kaloriferlere alternatif olmaya başladı. Çünkü artık klimalar hem soğutuyor hem de ısıtıyor. Bu yüzden de neredeyse buzdolabı ve televizyon kadar çok satılıyor. 100'e yakın firmanın faaliyet gösterdiği pazar 300 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Sektör iki-üç yıl içinde büyük bir patlamaya hazırlanıyor. Düne kadar sadece ithal markalar arasında süren rekabetse, daha da kızışacağa benziyor. Koç Grubu'nun Arçelik, Beko ve Demirdöküm markalarıyla başlattığı, Raks'ın devam ettirdiği yerli üretim zincirine, Zorlu Grubu da Vestel markasıyla katılmaya hazırlanıyor.

Dört yıldır Uzakdoğu'dan ithal ettikleri klimaları Vestel markasıyla pazarlayan Zorlu Grubu, 2000'in Ocak ayında üretime başlıyor. Bu amaçla Manisa'da fabrika kuran Vestel'in patronu Ahmet Zorlu, 2000 yılı için 50 bin adet satış hedeflediklerini, bu rakamı her yıl ikiye katlayacaklarını söyledi. Zorlu, "Piyasada yüzde 100 yerli üretim yapan tek firma biz olacağız. Teknolojide Uzakdoğu'dan dünyaca ünlü bir firmadan know-how alacağız" dedi.

Zorlu, üretici olmanın avantajıyla fiyatları aşağı çekerek, pazar paylarını yüzde 25'e çıkaracaklarını açıkladı.

12 ay da satılıyor
Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Baygan da, pazarın hızla büyüdüğünü söyledi. Klimaların artık mevsimsel bir ürün olmaktan çıktığını, 12 ay satıldığını belirten Baygan, "Klimalar lüks olmaktan çıktı. 1994'te 14 binlerde olan satışlar şimdi 200 binlere ulaştı. Birkaç yıl içinde bu rakam iki katına çıkar" dedi.

Isıtma Soğutma Klima İmalatçıları Derneği Başkanı Olgun Sönmez ise, pazarın yüzde 70'ine ithal ürünlerin hakim olduğunu, ancak kısa zamanda yerli üretimin ağırlığın artacağını vurguladı. Sönmez, pazarın ekonomideki kötü gidişata rağmen 1999'da yüzde 5-6 büyüyeceğini belirterek, "2000 yılında klima sektörü parlayan bir yıldız olacak. Satışlar patlayacak" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır