kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu aşk pahalıya mal oluyor
Kepez Elektrik'in Çukurova Elektrik hisselerine yaptığı yatırım nedeniyle karşılaştığı 6.5 trilyonluk zarar, aslında şirkete değil yatırımcıya yazılıyor

Kepez Elektrik'in Çukurova Elektrik aşkı şirkete pahalıya mal oluyor. Şirketin grup içi şirketlerden aldığı ve daha sonra yine grup içi şirketlere zararına sattığı Çukurova Elektrik hisseleri şirketin bilançosunu olumsuz etkiliyor. Şirket, son olarak 6 aylık bilançosunda 13.5 trilyon lira ödeyerek grup içi şirketlerden satın aldığı ÇEAŞ'ları, 7 trilyona sattığını açıklamıştı. Bu işlem ilk bakışta normal gibi görünse de, aslında yatırımcı açısından büyük sakıncalar taşıyor.

Çünkü Kepez elindeki nakidi, önce grup içi şirketlerden Çukurova hisseleri almak için kullanıyor. Böylelikle hisseleri satın aldığı şirkete taze para enjekte etmiş oluyor. Piyasadaki reel faiz oranları düşünüldüğünde bu para faizde kullanılmış olsaydı şirketin kârlılığı yükselecekti. Üstelik yatırım yaptığı ÇEAŞ hisselerini daha sonra yine bir grup şirketinden aldığı fiyatın yarısına satıyor. En son işlemde zarar 6.5 trilyondu. Bu zarar iştirak zararı olarak yazılıyor. Son işlemde Kepez Elektrik hisse senedi alan yatırımcı şirketin durup dururken ilk altı aylık satışının yüzde 40'ı kadar bir zarar ile karşı karşıya kalınıyor. Üstelik bu zarar faaliyet alanıyla hiç ilgisi olmayan bir alandan geliyor. Borsacılar, bu işlemin, 9 aylık bilançoda şirketin zarar açıklamasına ya da çok düşük bir kâr rakamı ile dönemi bitirmesine neden olacağını belirtiyorlar.

Borsanın bir dönem en kârlı kuruluşlarından olan Kepez, kârlı günlerini arıyor. Şirketin geçen yıl başlattığı uygulama ilk kez 98'in dokuz aylık bilançosuna yansımıştı. Şirket Çukurova Elektrik hissesine yaptığı iştirakin ardından Çukurova'nın fiyatının gerilemesiyle yaklaşık 5.6 trilyon lira menkul kıymet değer düşüş karşılığı ayırmak zorunda kalmıştı. Bu nedenle 1998'in dokuz aylık bilançosunu 384 milyar lira zararla kapatmıştı. 1997 yılının aynı döneminde ise 3.7 trilyon kâr etmişti. Aynı etki 1998 yıllık bilançosunda da gözüktü. Şirket tam 12.5 trilyon liralık diğer faaliyet zararı yazdı. Bu nedenle Kepez'in kârı 1997'ye göre yüzde 55 azaldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır