kapat

22.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Elektronik devlet
Avrupa'da internete taşınan işlemlerle elektronik devletler kuruluyor. Böylece vatandaşlar 365 gün bürokrasi olmadan işlerini halledebiliyor

Yeni bir eve taşındınız. Telefon bağlatacaksınız ancak işlerin yoğunluğundan başvuramadınız. Dert değil. İşyerinizde girin internet adresine, doldurun formu, çıkışını alın sonra postalayın. İşlem devrede. Ya da otomobilinizin vergi borcunu öğrenmek istiyorsunuz ama kuyruk beklemek bir dert. Sorun değil akşam girin ilgili adrese, bilgileri görün. Nasıl mı olacak? Elektronik devlet sayesinde. Bugün İngiltere, Finlandiya İsveç gibi ülkelerde bir çok bürokratik işlem internet üzerinden hallediliyor. Vatandaşlar 24 saat, istedikleri an her tür bilgiye ulaşıyor hatta ehliyet, telefon gibi başvuruları yapabiliyor.

Hem vatandaşların devletle ilişkisi hem de devlet kurumlarının arasındaki bağlantıyı kurarak elektronik devlet için ürünler sunan Lotus, bugün pek çok Avrupa ülkesinde kullanılıyor. Lotus Müşteri İlişkileri Yöneticisi Sevgi Gürbüz'ün verdiği bilgilere göre, Avrupa Birliği tedarik ve satın alma işlemlerini elektronik ortamda yapmaları için üyeleri zorlamaya başladı bile. Kendi sistemlerinin, daha önce kullanılan yapının üzerine monte edildiğini, bu yüzden maliyette büyük tasarruf sağlandığını belirten Gürbüz, elektronik devlet uygulamaları hakkında şu örnekleri verdi:

ÇarpIcI örnekler
* İngiltere'de hükümet 2002'ye kadar devlet işlemlerinin yüzde 25'ini, 2008'e kadar ise yüzde 100'ünü elektronik ortama taşıma taahhütü verdi.

* Yine İngiltere'de 250 değişik devlet kuruluşunu kapsayan, 100 binin üzerinde form elektronik ortamda dolduruluyor.

* Finlandiya'da 2002'ye kadar tüm devlet işleri elektronik ortama taşınacak.

* Slovenya, bağımsızlığını kazandıktan sonra anayasasını hazırlamak için belli kişilere sorumluluk veriyor. Hazırlanan tüm dökümanlar elektronik ortama aktarılıp, oradan onaylanıyor ve herkesin kullanımına sunuluyor.

* Los Angeles Polisi memurlarına birer taşınabilir bilgisayar veriyor. Memurlar ofise gitmeye gerek görmeden istedikleri kişi hakkında bilgi alıyor, tuttuğu raporu anında istediği yere gönderebiliyor. Projeden elde edilen kazanımla teşkilata 680 yeni polis alınabiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır