kapat

12.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Mehmet'in vücut dili...


Çocuğunuzun gelişimi genele uymayabilir. Her çocuğun yapısı, bir diğerinden farklı.

Geçen gün elime Bebeğim ve Biz dergisinin verdiği 0-3 yaş gelişim tablosu geçti. Tabii hemen Mehmet'in gelişimini buradan kontrol edeyim dedim... Mehmet 20 aylık olmak üzere.

Tabloya göre bebekler, '12-13 aylıkken ilk adımını atar' diyor ama Mehmet 16 aylıkken yürümeye başladı. 15 aylıkken yardımsız diz çöker, vücudundaki organların adlarını söyleyince anlar diyorlar... O zamanlar bu gelişim tablosu olmadığı için çok dikkat etmemişim.

16 aylık olunca altı-sekiz kelime kullanırmış. İşte bunu çok iyi biliyorum. Çünkü Mehmet'in kelime hazinesi çok sınırlı... Anne, baba, Aliye, alo, huv huv (havlama), aç, sııtt (süt), Gül..

İşaret dili
Mehmet derdini kelimelerle değil, hareketleri ile anlatmaktan yana, herhalde. Biberonda kakaolu süt istiyorsa, biberonu gösteriyor, kakaoyu dolaptan alıyor, buzdolabını kapağını da açmaya çalışıyor.

Yatmak istiyorsa, yine parmağınızdan tutuyor, sizi odaya, yatağa kadar götürüyor. Yemek yemek istemiyorsa, avazı çıktığı kadar ağlıyor, bağrıyor ve kafasını yan çeviriyor. Kızarsa yüzünüze bakarak canınızı acıtmaya çalışıyor. Canınız yanarsa keyifleniyor. Kısacası oğlum pek konuşmuyor.

17. aydan itibaren her hafta yeni sözcükler kullanırlar, 18 aylıkken de iki kelimelik cümleler kurarlarmış.. Hayret, biz daha sekiz kelimedeyiz. Bazen farklı kelimeler çıkararak uzun uzun konuşuyor. Hatta onun garip kelimelerine karşılık düzgün konuşuyor, sohbet ediyoruz. Çocuklar iki yaşlarındayken, 50 veya çok kelime hazinesine sahip olurlarmış. Bakalım Mehmet dört ayda kelime hazinesini mi artıracak yoksa vücut dilinin başka anlatımlarını mı keşfedecek?

Her çocuk farklı
Diğer yandan, Mehmet her şeyi çok iyi anlıyor. Eline bardak verip; "Bunu mutfağa götür," dediğinizde, götürüyor. "El, yüz yıkayalım, diş fırçalayalım," dediğimde lavabonun başında, musluğu açıyor.

Hatta bir gün misafirin yanında "işte bu da böyle kirli geziyor" dedim. Biraz sonra eşim geldi; "Bil bakalım Mehmet nerede, yüzünü yıkıyor." dedi. Birazdan eliyle temiz yüzünü okşayarak yanımıza geldi.

Gelişim tablosuna göre iki yaşındaki bir çocuk kapı tokmaklarını çevirebilir, kapakları açıp kapatabilir. Mehmet'in küçüklüğünden beri tahammül edemediği en önemli olay, kapıların kapanması... Boyu uzayıp ta kapı tokmaklarına yetişince Mehmet kapıları açıp-kapatmayı da keşfetti. Bu tabloya göre erken bir keşif.

Bu fiziksel ve zihinsel gelişim tablosu anne ve babalar için güzel bir rehber. Ancak çocuğunuzun gelişimi bire bir bu tabloya uymayabilir. Tablo geneli veriyor. Her çocuğun gelişimi öylesine farklı ki... Ama şüphelendiğimiz durumda, bu tabloya bir göz gezdirip, doktora danışmak en doğrusu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır