kapat

12.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Af kapsamı daraldı
Hükümet, Demirel'in önerilerini dinleyerek, affın kapsamını daraltıyor. Çeteciler işkenceciler, hırsız müteahhitler ve kasten adam öldürenler kapsam dışı kalacak

ADALET Bakanı Hikmet Sami Türk, kamouyunda büyük tepki toplayan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından veto edilen af yasasının ardından, "Daraltılmış yeni bir af paketi" hazırladı. Demirel'in veto gerekçeleri ve kamuoyunun tepkileri dikkate alınarak hazırlanan taslakta, ceza indirimi kapsamında bulunun çok sayıda suç, af kapsamı dışına çıkarılıyor. Koalisyon ortaklarıyla dün bakanlıkta bir araya gelen Türk, yeni taslağı sundu. Yeni taslak yürürlüğe girdiği takdirde daha önce toplam 53 bin kişinin yararlanacağı afdan 38 bin kişi faydalanabilecek.

KIRCI KAPSAM DIŞINDA
Kapsam dışına çıkarılan bir madde de "Aynı neviden suçların birleştirilerek tek ceza sayılması" maddesi oldu. Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı'yı ilgilendiren bu madde, 7 kez idam cezası alan Kırcı'nın cezasının tek bir idam cezası sayılmasını öngörüyordu. Kırcı daha önce şartlı infaz yasasından yararlandığı için idam cezası 10 yıla indirilmişti. Ancak Kırcı 7 kez idama mahkum edildiği için 70 yıl cezaevinde yatması gerekiyordu. Kırcı, cezası 7 kez yerine tek bir idam sayılarak toplanması durumunda son af yasasından yararlanarak bugüne kadar yattığı süreler dikkate alınarak tahliye edilecekti.

MHP TEPKİ GÖSTERDİ
Ancak dar çerçeveli hale getirilen yeni taslak MHP'nin tepkisine yol açtı. Sadece çete suçlarıyla ilgili 313. maddenin af kapsamı dışına çıkarılmasına "evet" diyen MHP'liler, "Çeteler hariç, yasa hiç değiştirilmeden çıkarılsın" dedi. ANAP ise, Türk'ün önerilerine büyük ölçüde katıldığını, çete suçlarına ek olarak kasten adam öldürenlerle işkenceci polislerin af kapsamından çıkarılmasını istediklerini bildirdi.

Bakan Türk ile ANAP Grup Başkanvekilleri Beyhan Aslan ve Murat Başesgioğlu, MHP Grup Başkanvekili Ömer İzgi, DSP'den de Grup Başkanvekili Ali Günay ile Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli'nin katıldıkları toplantıda taslak üzerinde uzlaşılamadı. Aynı heyetin yarın yeniden biraraya gelmesi benimsendi. Bu görüşmede de uzlaşma çıkmazsa, liderler af yasasına son şekli vermek üzere toplanacak.

BİLİŞİM AF DIŞI
Yeni af paketinde bilişim suçları da kapsam dışına çıkarıldı. Bilişim hırsızlığının ABD'de önemli bir suç olması ve son temaslarda bu konudaki hassasiyetin dile getirilmesinin maddenin kapsam dışı bırakılmasında rol oynadığı öğrenildi. Görevi ihmal suçunu oluşturan TCK 240 da kapsam dışına alındı. Böylelikle Meclis'de dosyaları ve fezlekeleri bulunan Milletvekilleri ile siyasi parti liderleri de af kapsam dışına alındı. Bu durumda Yüce Divan dosyaları da işlerlik kazanacak. Veto edilen af yasasında bulunan 12'nci madde ile ilgili de bir değişiklik yapıldı ve öğrenci affı da 1998-99 öğretim yılı yerine, 1999-2000 öğretim yılı Haziran dönemine çekilerek bir yıl uzatıldı. Böylelikle bu öğretim yılı itibarı ile başarısız duruma düştükleri için okulları ile ilişikleri kesilme durumuna gelen öğrenciler de öğrenci affından yararlanabilecek.

Af dışında kalan suçlar:
Memuriyetin kötüye kullanılması, görevi ihmal, işkence, 3 veya daha fazla mahkum veya tutuklunun isyan etmesi, kalpazanlık, çete kurmak, evrakta sahtecilik, kasti yangın çıkarmak, yolculuk sırasında silahlı saldırı, iletişim araçlarını tahrip, amme yollarına zarar verme, halkın içeceği ve yiyeceklere zehir koymak, hekim reçetelerine aykırı aykırı ilaç yapmak, taksirli adam öldürme, yağma, yol kesme ve adam kaldırma, çek senet tahsili için adam kaldırma, bilişim suçu, mahkeme delillerinde sahtekarlık.

Af kapsamına giren suçlar:
Siyasi hürriyet aleyhinde cürümler, dini hürriyet aleyhinde cürümler, ölülere karşı saldırı, kişi hürriyetinden mahrumiyet, memurların işlediği hürriyetten mahrumiyet, küçükleri kaçırma ve alıkoyma, görevi kötüye kullanarak arama, kanunsuz hapis, mahkumlara keyfi muamele, hususi maksat için görevi kötüye kullanma, tehdit, konut dokunulmazlığının bozulması, haberleşme hürriyetini bozma, iş ve çalışma hürriyeti aleyhindeki suçlar, evlenme yasaklarına aykırılık, memura mukavemet, yalan tanıklık, basit hırsızlık.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır