kapat

12.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Türkiye'yi bu ayıptan kurtarın'
Yazar Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Ahmet Altan ve Mehmet Uzun'un girişimleri ile tüm dünyadan 46 yazar ve sanatçının imzasını taşıyan ortak bildiri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Salonu'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

CİDDİ SORUNLAR VAR
Yazar Yaşar Kemal tarafından okunan ortak bildiride, insanlık tarihinin en kanlı dönemlerinden biri olan 20. Yüzyıl'ın sona ermekte olduğu belirtilerek, yeni yüzyıl ve insanının her türlü ayrımı reddetmek, baskı ve zulme karşı çıkmak zorunda olduğu kaydedildi. Bildiride özetle şu görüşlere yer verildi: "Biz aşağıda imzası bulunan yazar ve sanatçılar, yeni yüzyılda Türkiye'yi insan hakları ve demokrasi konusunda örnek alınması gereken bir ülke olarak görmek istiyoruz. Uygar dünyanın bir parçası olarak gördüğümüz Türkiye'nin insan hakları ve çağdaş demokrasi konusunda ciddi sorunları olduğunu herkes biliyor. Bu durumu devlet yöneticileri de ifade ediyor.

TÜRKİYE'Yİ AYIPLARDAN KURTARIN
Atılacak demokratik ve uygar bir adımın Türkiye'yi ekonomik, sosyal ve kültürel olarak çok güçlendireceğine, zenginleştireceğine inanıyoruz. Biz de Cumhurbaşkanı, Başbakan, parlamento ve hükümet başta olmak üzere bütün yetkililere sesleniyoruz, lütfen Türkiye'yi bu ayıptan kurtarın. Hepimizi derin üzüntüye boğan deprem felaketinin yaralarını sararken, 70 yıldan fazla bir süredir kanayan toplumsal yarayı da sarın. Türkiye, 21. Yüzyıl'ın ışık gibi parlayan, insan haklarına ve kültürel kimliklere saygılı, uygar ve demokratik ülkesi haline gelmelidir."

BARIŞA DAVET
Yazar Yaşar Kemal bildirinin ardından yaptığı konuşmada da tarih boyunca hiçbir uygarlığın ve kültürün diğer uygarlık ve kültürleri yok edemediğini ifade ederek, uygarlıkların ve kültürlerin birbirlerini beslediğini belirtti. Gazetemiz yazarı, sanatçı Zülfü Livaneli Türkiye'de büyük acılar yaşandığını kaydederek, barışa şans verilmesi gerektiğini söyledi. Yazar Orhan Pamuk da "sorunlarını konuşmayan ülkenin de sorunlarını bağıra çağıra söyleyen ve tartışan ülkelerin, Avrupa'nın bir parçası olması mümkündür" dedi. Yazar Ahmet Altan da konuşmasında, Türkiye'nin bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Bildiriye imza atan yazar ve sanatçılar arasında yazar Günterr Miller, Eli Wiesel, Jack Lang ve yönetmen İngmar Bergman ile Costa Gavras da bulunuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır