kapat

12.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu çok çirkin bir din istismarı
Deprem felaketini siyasi emelleri yolunda istismar eden, Yeni Asya gazetesinin sahibi, Nurcu lider Mehmet Kutlular 10.5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya

Ersin BAL

Marmara bölgesinde yaşanan deprem felaketine 28 Şubat süreci ve türban yasağının neden olduğunu ileri süren, Yeni Asya Gazetesi'nin sahibi Nurcu lider Mehmet Kutlular hakkında, Ankara DGM Başsavcılığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iki ayrı soruşturma başlatıldı.

Bu arada Başbakan Bülent Ecevit, Kutlular'ın depremle ilgili yorumlarına tepki gösterdi ve "Böyle ilkel düşüncelerle Türk halkı kandırılamaz. Birçok ülkede değişik ölçülerde felaketler oluyor. Hiçbiri böyle ilkel gerekçe ve mazeretlere bağlanmıyor. Bu çok çirkin bir din istismarıdır." dedi.

Çİfte soruşturma
Kutlular, halkı düşmanlığa tahrik ve TSK'ye hakaretle suçlanıyor. Soruşturmalar sonucunda Kutlular hakkında dava açılırsa, iki ayrı davada toplam 10.5 yıla kadar hapis cezası istenecek. DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel ve Ankara Cumhuriyet Savcısı Levent Tacer tarafından yürütülecek soruşturmaların seyrine göre, Kutlular hakkında "yurdışına çıkış yasağı" istenebilecek. Kutlular'ın soruşturma sürecinde gözaltına alınabileceği de belirtildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran Savcı Yüksel ve Savcı Tacer, Kocatepe Camii'nde düzenlenen mevlit sırasında dağıtalan "İlahi İkaz Deprem" adlı kitapçığın ve Kutlular'ın konuşmasına ilişkin ses ve görüntü kayıtlarının gönderilmesini istediler.

Savcı Yüksel, TCK'nin 312'inci maddesinde yer alan ve 4.5 yıla kadar hapis cezasını öngören "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan, Savcı Tacer ise TCK'nin 159'uncu maddesinde yer alan ve 6 yıla kadar hapis cezasını öngören "TSK'nin manevi şahsiyetine hakaret" suçundan soruşturma yürütüyor.

Kutlular ne demişti ?
Said-i Nursi'nin ölüm yıldönümü nedeniyle Kocatepe Camii'nde düzenlenen mevlite katılan Mehmet Kutlular, gazetecilere yaptığı açıklamada özetle şunları söylemişti:

"Deprem felaketinin merkez üssünün Gölcük olması tesadüfe bağlanamaz. 28 Şubat'ta derin devlet hükümete baskı yaparak bir takım meselelerin üzerine şiddetle gitti. 28 Şubat kararlarının Gölcük'te alındığı, bir takım planların Gölcük'teki Deniz Kuvvetleri'nde Güven Erkaya'nın Başkanlığı'nda yapıldığı kesin. Depremin orada olduğunu Kandilli Rasathanesi Müdürü de söylüyor. Depremin meydana gelişinde başörtülü öğrencilerin okullara alınmamasının da rolü var..."

Mevlitte dağıtılan kitap
Kutlular'ın sahibi olduğu Yeni Asya Gazetesi tarafından bastırılarak, Said-i Nursi'nin ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen mevlitte dağıtılan, "İlahi İkaz Deprem" isimli kitapçıkta ise "...Milletin dinine imanına saldıran felakete uğrar. Zelzele Allah'ın silahıdır. Lakin ikaz için gelir. Müminleri günahtan temizlerken, kafirleri de biran evvel cehenneme yuvarlamak, ilahi azapla karşı karşıya getirmek için gelir. Zelzele, şükretmemenin bir cezasıdır. Zelzele suistimalin neticesidir" deniliyor.

DGM'nin yürüttüğü soruşturma, TCK'nin 312'inci maddesinde yer alan ve 4.5 yıla kadar hapis cezasını öngören "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise TCK'nin 159'uncu maddesinde yer alan ve 6 yıla kadar hapis cezasını öngören "TSK'nin manevi şahsiyetine hakaret" suçundan soruşturma yürütüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır