kapat

12.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cep'te görüntü dönemi
Teknoloji dünyasının gövde gösterisi yaptığı Telecom'99 fuarında, Ericsson, Nokia, Sharp, Siemens gibi devler yeni nesil görüntülü telefon modellerini yarıştırdı

Artık uzakta olan sevdiklerinizle, sadece sesini duyarak özlem gidermek zorunda kalmayacaksınız. 2001-2002 yıllarında karşınızdakini görerek konuşmak mümkün olabilecek.

Cep telefonuyla artık bilgilerin alındığı, gönderildiği hatta görüntülü olarak konuşma yapılabilen bir döneme giriyoruz. İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen dünyanın en büyük komünikasyon fuarlarından Telecom'99, adeta dev firmaların görüntülü cep telefonu modellerinin savaşına sahne oldu. Ericsson, Nokia, Siemens, Sharp, NTT DoCoMo gibi telekom dünyasının devleri en ilginç modelleriyle ziyaretçileri büyülediler.

Özellikle dev gibi bir dünya olan interneti, mobil telefonla bütün hale getirmek isteyen üreticiler işe ilk önce buradan başladılar. Özellikle Japon NTT DoCoMo, geçtiğimiz Şubat ayında tanıttığı i-mode modeliyle neredeyse hergün 10 bine yakın abone kaydeder hale geldi. Şirket görüntülü telefon modellerini de Telecom'99'da tanıttı.

Yeni nesil telefonlar
Internet ve görüntülü telefonlar telekomünikasyon dünyasında üçüncü jenerasyon olarak adlandırılıyor. İlk jenerasyon analog telefonlar, ikincisi ise dijital telefonlar. Yeni nesil cep telefonlarıyla görüşme yapabilmek için Wideband CDMA (W-CDMA) teknolojisinin devreye sokulması gerekiyor. Bu teknoloji multimedya uygulamaları, hızlı data ve görüntü aktarımı için mükemmel bir altyapı sağlıyor.

NTT DoCoMo, yeni nesil telefonlar için Sun Microsystems ile işbirliği yapıyor. Böylece telefonla bankacılık hizmetleri, internet üzerinden oyun yükleme işlemleri ve yazılımı güncelleme işlemleri çok daha rahat yapılabilecek. Nokia, Ericsson gibi mobil telefon üreticileri ise yazılım konusunda kendilerine ait Symbian ortaklığının yazılımı olan EPOC sistemini tercih ediyorlar.

Kısacası artık sinema için bilet rezervasyonu yaptırmak, gideceğiniz ülkenin hava durumunu öğrenmek, bulunduğunuz bölgedeki restoranların listesini görmek hatta yabancı bir kelimeyi istediğiniz dile çevirmek hiç de uzak değil.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır