kapat

12.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İkisi de holding
Galatasaray ve Fenerbahçe... Türkiye'nin en bilinen iki markası. Toplam değerleri yarım milyar dolara ulaşıyor. Bir çok holdingi büyüklükte geride bırakıyorlar

Galatasaray'ın kurduğu Galatasaray Sportif AŞ'ye Fenerbahçe'nin ortak olmak istemesiyle kulüplerin ekonomik durumları bir kez daha gündeme geldi. İki kulübün kesin olmasa da toplam değerlerinin sahip oldukları gayrimenkuller ve isim haklarıyla beraber yaklaşık yarım milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Rakamlar bu kadar büyük olunca halen Dernekler Kanunu ile yönetilen iki büyük kulübün, Türkiye'nin bir çok holdingini satın alabilecek güce sahip olduğu görülüyor.

Örneğin Galatasaray Kulübü'nün bugün gayrimenkullerinin ve sahip olduğu arsaların değerinin yaklaşık 250 milyon dolar yani 118 trilyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Kulübün Başkanı Faruk Süren'in sahibi olduğu halka açık Transtürk Holding'in borsada piyasa değeri şu an için 5 trilyon civarında. Yani Süren'in başkanı olduğu Galatasaray, sahibi olduğu Transtürk Holding'in 22 katı kadar bir büyüklüğe sahip.

Fenerbahçe Kulübü'nün ise Para Dergisi'nin araştırmasına göre 180 milyon dolar yani 90 trilyona yakın bir değeri bulunuyor. Bu değer halen İMKB'de işlem gören 239 şirketin hisse senedinin değerini geçiyor. Aynı şekilde Galatasaray, İMKB'de hisseleri işlem gören 240'ın üzerinde şirketten mal varlığı itibarıyla daha değerli konumda bulunuyor.

Üstelik bu hesaba hem Galatasaray hem de Fenerbahçe'nin isimlerinin değeri tam olarak dahil değil. Türkiye'nin en bilinen markalarının değeri bu nedenle tam olarak hesaplanamıyor.

Bu konuda görüşlerini aldığımız Galatarasay Spor Kulübü Genel Sekreteri Sinan Kalpakçıoğlu, uzun vadede böylesi ekonomik büyüklüğe ulaşan kuruluşların mutlaka şirketleşmesi gerektiğini söyledi. Kalpakçıoğlu, Galatarasay'ın halka açılma projesi bulunduğu ancak mevcut konjonktür nedeniyle bu projeyi ertelediklerini belirtti. Kalpakçıoğlu kurdukları iki şirketten biri olan Galatasaray Stad A.Ş'yi halka açacaklarını söyledi.

Gelir gider durumu
Her iki kulübün de en büyük gelir kalemini televizyon gelirleri oluşturuyor. Galatasaray'ın 20 milyon dolar, Fenerbahçe'nin de 17.5 milyon dolarlık yıllık televizyon geliri bulunuyor. Galatasaray'ın yıllık toplam geliri 40 milyon doları buluyor. Fenerbahçe'nin yıllık geliri ise 25 milyon dolar. Tabii kulüplerin bütçelerinde görünen gelirlerle o yılki başarılara bağlı olarak sürekli yükselebiliyor ya da düşebiliyor. Galatasaray Kulübü'nün yıllık gideri 46 milyon doları buluyor. Fenerbahçe'nin de bütçelenen rakama göre 20 milyon dolarlık sabit gideri bulunuyor.

"STATÜ DEĞİŞMELİ"
Fenerbahçe Genel Sekreteri Köksal Özbek de bu kadar büyüdükten sonra kulüplerin statülerinin değişmesinin bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Özbek, konunun halen tüm kulüplerde tartışıldığını ve şirketleşmenin kulüplerin yapılarına uyum göstermediğini söyledi. Spor dünyasının iki devinin tatlı rekabeti artık sadece sahalarda değil. Önümüzdeki günler, iki devin iş dünyasındaki mücadelesine de tanık olacak.

CÜNEYT TOROS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır