kapat

12.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mutfakta isyan var
Fransa'da fast food ile restoran kavgası sokağa taştı. Müşterilerini kaptıran aşçılar parlamentoya yürüyüp güvenlik güçlerine yumurta yağdırdılar

Paris restoranlarında dün isyan vardı. Hükümetin adaletsiz bir vergi politikası izlediğini iddia eden şef aşçılar haklarını aramak için sokağa çıktılar. Milletvekilleri parlamento binasında toplanmışken şefler de dışarıda protestolarını başlattılar. Restoran fiyatlarında katma değer vergisinin çok yüksek olmasından yakınan lokantacılar "Böyle giderse Fransa'da lokanta kalmayacak. Her yeri Amerikan fast food'ları saracak" diye sloganlar attılar.

YÜZDE 15 İNDİRİM
Yüzlerce restoranın şef aşçısı, restoranda oturarak yenilen yemeklere uygulanan katma değer vergisinin yüzde 20.6'dan yüzde 5.5'e çekilmesini talep etti. Şefler, hamburger ya da sandviç gibi fast-food dükkanlarının yüzde 5.5 vergi ödediğini öne sürerek haksızlığa uğradıklarını söylüyorlar.

Başlangıçta barış içinde başlayan protesto, şefler parlamento binasının önüne doğru yönelince bir anda isyan ve şiddet hareketine dönüştü. Bazı aşçılar polisi yumurta yağmuruna tutmaya başlayınca da polis öfkeli şefleri bastırmak için göz yaşartıcı bomba kullanmak zorunda kaldı.

Amerikan işgali
Aşçılar bugünkü vergi oranlarıyla yeterli kazanç sağlayamadıklarını iddia ediyorlar. Kazançlarının beşte birinin doğrudan devlete gittiğini, kalanla ancak kira, lokal vergisi, yiyecek alımı, ve işçi ücretlerini ödediklerini, KDV'nin 5.5'e düşürülmesi halinde kendilerine % 5'lik bir marj kalacağını ve bununla yeni personel alabileceklerini iddia ediyorlar.

Lille kentinden gelen Clement Marraux adlı lokantacı "Lokantalarımız yakında müzeye dönecek. Ya da Fransız lokantacılığı Amerikalıların eline geçecek. O zaman da kalifiye aşçı kalmayacak. Fransız mutfağı dondurulmuş yemek paketlerini açıp mikro dalgalara koyanlardan ibaret kalacak" dedi.

Ancak aşçıların bu hareketi başarıyla sonuçlanacak gibi görünmüyor. Avrupa birliği maliye bakanları geçen Cuma günü yaptıkları toplantıda restoran ticaretinin katma değer vergi oranlarında indirim yapılacak söktörlere dahil olmadığnı açıklamıştı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır