kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Okullarda deprem eğitimi verilsin


Kızım bana yaşama tutunmak, korkuyla baş etmek ve önlemlerini almak konusunda çok şey öğretti. mlerini almak konusunda çok şey öğretti.

Nihayet İstanbul'da okullar açıldı. Çocuklar geçen üç haftalık süre içinde evlerinde belki biraz daha güvendeydiler ama çok da sıkıldılar. Özellikle çalışan anne-babalar daha da zor durumda kaldılar. Çünkü çocuklarını bazen işyerlerine götürdüler bazen büyükannelere bıraktılar ve okullar bir an önce açılsın diye bol bol dua ettiler. Doğrusu gerçekten de dayanılmaz ve çok sıkıcı bir üç hafta geçirdik.

Kötüyü düşünmek
"Olası bir deprem durumunda çocukların zarar görmelerindense biraz sıkılmaları yeğdir," diyebilirsiniz. Elbette böylesi daha iyi. Ama yetkililere "Okullar açılmadan önce aklınız neredeydi?" diye sormaz mı insanlar? Deprem olduğunda okulların açılmasına yaklaşık bir ay kalmıştı ve bazı okullar hasarlıydı. Niçin hemen harekete geçip, eğitim yapılamayacak durumdaki binalar tespit edilerek gerekenler yapılmaya başlanmadı? Bu üç hafta süresince İstanbul'daki birçok anne-baba her gün bunları konuştu. Ancak işler yine olacağı yere vardı ve üç hafta okulların açılması için bekledik.

Sıkıla bunala üç haftayı geçirdik ama şimdi yapılması gereken başka işler var. Öğretmenler, okullardaki diğer personel ve öğrenciler deprem konusunda eğitilmeli. Bu konuda eğitim verileceği söylendi ama umarız pek çok şey gibi bu da sözde kalmaz.

Esasında daha önceden yapılması gereken çalışmalardı bunlar ama zararın neresinden dönülse kârdır. Okullardaki görevliler yüzlerce öğrencinin sorumluluğunu üstleniyorlar. Okulların açıldığı gün yaşanan 5.8 şiddetindeki depremdeki paniği hepimiz biliyoruz. Bu yaşamsal bir refleks. Fakat öğretmenler, öğrenciler, diğer görevliler depremde nasıl davranmak gerektiği ve ne tür önlemler alınabileceği konusunda ciddi bir şekilde eğitilirse sorun çözümlenebilir sanıyorum. Tabii esasında her insanın bu eğitimi alması gerekiyor Türkiye'de.

Bazı özel okullar bu tür girişimlerde bulunuyorlar. Örneğin, geçtiğimiz haftalarda Ceren'in okulunda bu konuda çalışmalar yapıldı. Kızımın devam ettiği okul olduğu için ben de bu konuda bilgilendirildim. AKUT tüm okul bünyesindeki öğretmenlere ve diğer görevlilere "Depremle Yaşamayı Öğrenme" semineri vermiş. Okul yönetimi zaten Eylül başından itibaren öğretmenlerine ve çalışanlarına bu konuda eğitim veriyordu.

Okulların böylesi çalışmalar yapmaları gerçekten çok önemli. Özel okullar buna önem veriyorlar ama devlet okulları da bu konuda hemen kolları sıvamalı. Çünkü çoğu devlet okulunda ne yazık ki, sınıflar oldukça kalabalık. Dolayısıyla daha da özenli ve dikkatli olmak gerekiyor. Paniği olabildiğince en aza indirebilmek için de öncelikle öğretmenlerin eğitilmesi ve deprem anında neler yapabilecekleri konusunda tam olarak bilgi sahibi olmaları yaşamsal önem taşıyor. Öğretmen, sınıfta tüm öğrencilerin güven duyduğu, inandığı, sevgiyle baktığı tek yetişkin. Onun sınıfı nasıl yönlendirdiği, davranış diliyle neler anlattığı çok önemli. Eğer öğretmen paniğe kapılmadan öğrencilerini yönlendirebilirse, çıkabilecek bir izdihamı ve çocukların aşırı derecede korkmalarını önlemiş olur.

Depremle yaşamak
Tabii bu arada öğrencileri unutmamak gerekir. Onların da deprem anında sınıfta nasıl davranacaklarını bilmeleri hem psikolojik durumları hem de fiziksel olarak etkilenmemeleri için önem taşıyor.

Kısacası artık deprem bölgesinde gecikmeli bir şekilde başlayan bu öğretim yılında öğretmenlere ve çocuklara depremle yaşamayı öğrenmek konusunda eğitim verilsin. Üstelik bu sadece Marmara Bölgesi'nde değil, tüm Türkiye için geçerli olsun. Çünkü uzmanlar yurdumuzun yaklaşık yüzde 95'inin fay hattı üzerinde olduğunu söylüyorlar. Zannediyorum böylece anne-babalar da çocuklarını gönül rahatlığıyla okullara gönderebilirler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır