kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çankaya savaşları
En erken 6 ay sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için siyasi arenada şimdiden gizli savaş başladı. Ortaklar, halkoyuyla seçime hayır derken, FP ve DYP de başka nedenlerle bu formülü destekliyor

İki bin yılı Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için Başkent ikiye ayrıldı. Cumhurbaşkanı Demirel'in, Meclis'in açılışında yaptığı konuşma, bütün partilerin Çankaya hesaplarını altüst etti. Meclis'te temsil edilen 5 parti, Demirel'in atacağı adımları da dikkate alarak adeta bir satranç oyunu gibi Çankaya senaryosu geliştiriyor. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın dediği gibi, bu konu, 6-7 ay boyunca siyasetin en sıcak konusu olacak.

Tartışmalar, şimdilik Demirel'in önerileri üzerinde yoğunlaşıyor. Demirel'in siyasilerden üç önemli isteği var:

1. Cumhurbaşkanı 2 turla ve halkoyuyla seçilsin.

2. Cumhurbaşkanı'na gerektiğinde Meclis'i fesih yetkisi verilsin.

3. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 yıl olsun ve iki dönem seçilebilsin.

Cumhurbaşkanı'nın halkoyuyla seçilmesi, parlamenter rejimden başkanlık sistemine geçişin ilk adımı olarak kabul ediliyor.

Demirel'in önerileri, iktidar partilerinde tepki yarattı. Daha önce Demirel'in görev süresinin uzatılmasını öneren Başbakan Ecevit ve ANAP lideri Yılmaz Demirel'in önerilerine karşı tavır aldı.

Ortaklar, Türkiye'nin henüz köklü sistem değişikliklerine hazır olmadığını, 28 Şubat sürecindeki ülkede Cumhurbaşkanlığı için halkoylamasına gidilmesinin toplumdaki kutuplaşmaları arttıracağını savunuyor. Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin uzatılmasına sıcak bakarken, halkoyuyla seçilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Ecevit, önceki gün Çankaya Köşkü'nden ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, "Cumhurbaşkanı'nın pek çok konuda görüşlerini paylaşıyorum. Ama doğrudan seçimle belirlenmesi konusunda farklı düşünüyoruz" dedi. ANAP lideri Yılmaz da Demirel'in görev süresinin 3 yıl uzatılmasını, Demirel'den sonra Cumhurbaşkanlarının görev süresinin 5 yıla indirilmesini ve iki dönem Cumhurbaşkanı olabilmesini önermişti. Yılaz, Demirel'in gündeme getirdiği halk tarafından seçilme fikrine ise karşı çıktı. Dün Başkanlık Divanı toplantısından sonra yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı'nın önerdiği modelin "Başkanlık veya yarı başkanlık" olmadığını söyleyen Yılmaz, "Kendine özgü bir öneri" değerlendirmesi yaptı. MHP ise bu konuda temkinli hareket ediyor. Ancak, MHP lideri Bahçeli'nin de ortakları gibi Cumhurbaşkanı'nın Meclis'te seçilmesine daha sıcak baktığı, görev süresinin uzatılması konusunu ise "tartışılabilir" bulduğu ifade ediliyor. MHP'liler, Başkanlık sistemine geçiş adımı olarak görüldüğü için halk tarafından seçilmeye sıcak bakmıyor.

FAZİLET'İN HESABI BAŞKA
Demirel'in önerileri muhalefetten ise destek gördü. Erbakan'ın kontrolü altındaki FP, Demirel'in en kritik tartışma konusu olan Cumhurbaşkanı'nın halkoyuyla seçilmesi önerisini destekliyor. Ancak bu desteğin altında, Demirel'in yeniden seçilmesi değil, Erbakan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olma hesabı yatıyor. FP, görev süresinin uzatılması veya iki dönem seçilebilme gibi önerileri ise "tali tartışma konuları" olarak görüyor. DYP ise eski genel başkanlarına kayıtsız destek veriyor. DYP lideri Çiller'in bu desteği, Büyük Kongre'de Demirel'e yakın muhaliflere karşı koz olarak kullanmayı planladığı belirtiliyor. Çiller'in ayrıca, Demirel'in aktif siyasete dönmek yerine bir süre daha Çankaya'da kalmasını, geleceği açısından önemli bulduğu kulislerde fısıldananlar arasında.

KİMLER ADAY OLABİLİR
Siyasi kulislerde Cumhurbaşkanı'nın halkoyuyla seçilmesi halinde Demirel'in karşısında hiçbir adayın şansının olmayacağı iddiası yaygın olarak konuşuluyor. Bu durumda Demirel'e karşı ciddi rakip olarak Erbakan'ın çıkma ihtimali yüksek görülüyor. Demirel'in görev süresi uz atılmaz ve yeni Cumhurbaşkanı mevcut uygulamaya göre seçilirse sahneye çok sayıda Cumhurbaşkanı adayının çıkması bekleniyor. En güçlü isim ise ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz. MHP kulislerinde Devlet Bahçeli'nin de aday olabileceği söylentileri yayılmaya başladı. Başbakan Ecevit ise üniversite mezunu olmadığı için aday olamıyor.

"Yıkılanı yaparız"
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün, mezunu olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 1999/2000 eğitim-öğretim yılına başlaması nedeniyle Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törene katıldı. Konuşmasında ağırlıklı olarak 17 Ağustos depremi üzerinde duran Demirel, "Eğer tedbiri olmayan bir afetle karşı karşıya kalmışsanız, yapacağınız iş, o afeti metanetle ve cesaretle göğüsleyip yaraları sarmaktır" dedi. Hareketleriyle zaman zaman Pavarotti'nin konser sahnelerini hatırlaran Demirel, sözlerini "Yıkılanı yaparız, yıkılanı daha iyi yaparız. Her defasında yıkılanı daha iyi yaptık" diye sürdürdü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır