kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Affa 'Türk' rötarı
Anayasa Komisyonu, Adalet Bakanı Türk toplantıya katılmayınca Af Yasası'nı görüşmeye başlayamadı. Komisyon, 10 gün ek süre isteyecek

Meclis, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Af Yasası'nı ele almak için, bu hafta yapılacak liderler zirvesinden çıkacak kararı bekliyor. Meclis Başkanlığı, geçtiğimiz Cuma gününden başlamak üzere, Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçelerini dikkate alarak tasarının yeniden şekillendirilmesi amacıyla komisyona 5 gün süre tanıdı. Meclis Anayasa Komisyonu da tasarıyı görüşmek üzere dün toplandı. Ancak Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Medeni Kanun'un kabul ediliş yıldönümü törenlerini gerekçe göstererek komisyon toplantısına katılmadı. Komisyon bu durum karşısında hükümetin bu konudaki iradesini henüz ortaya koymaması ve yapılacak düzenlemelerle ilgili yeni bir öneride bulunmaması nedeniyle çalışmalarını 1 hafta erteleme kararı aldı. Anayasa Komisyonu, Meclis Başkanlığı'ndan 10 gün ek süre istenmesini kararlaştırdı. Ayrıca, her partiden bir temsilcinin yer alacağı bir alt komisyon oluşturulması konusunda da prensip anlaşmasına varıldı.

PİŞMANLIK İTİRAFLARI
Anayasa Komisyonu'nun dünkü toplantısı, Af Yasası'yla ilgili "pişmanlık" itiraflarına sahne oldu. Komisyon Başkanı ANAP'lı Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır "Bunu bir iş kazası olarak yorumlamak mümkün değil. Umut ediyorum ki, önümüzdeki yeni çalışma döneminde insan haklarına ve demokrasimize uygun yasalar yaparız" dedi.

FP'li Mehmet Ali Şahin, "Bu kez daha kapsamlı bir çalışma yapılmasını ve alt komisyon kurulmasını zorunlu görüyorum. Bunun için de hükümetin ne düşündüğünü bilmek istiyorum" derken, FP'li Edip Özgenç çıkartılan yasanın toplumun ihtiyaç duyduğu pek çok konuya cevap vermekten yoksun olduğunu vurguladı. DSP İstanbul Milletvekili Necdet Saruhan da, Af Yasası'nın "aceleye getirildiğini" itiraf etti.

Taksit taksit hapis
YARGI ve infaz sisteminde reform sayılacak değişiklikler öngören CMUK (Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu) yasa tasarısı Meclis'te kabul edilirse, uzun süreli hapis cezalarının infazında "taksit" uygulamasına geçilecek. Tasarının 337. maddesinde yer alan "taksitle hapis" sisteminden, üniversite öğrencileri ile sürekli tedavi gerektiren sağlık sorunları bulunanlar ve cezaevine girdiği için topraklarını ekip biçemeyen çiftçiler yararlanabilecek. Hapis cezasının kaç aylık taksitler halinde infaz edileceği ise mahkumiyete karar veren mahkemece belirlenecek. Bu süre 6 ayı geçemeyecek. Bu durumda, 5 yıl hapis cezasına çarptırılan bir üniversite öğrencisi, 6 ay hapis yatıp 6 ay okula giderek, cezasını 10 yıllık bir sürede tamamlayacak. Bu hükümlü firar ederse, bir daha bu imkandan yararlanamayacak. Suçluların topluma yeniden kazandırılması amacıyla düzenlenen maddeden, hangi suçtan hüküm giyenlerin yararlanacağı ise Meclis Adalet Komisyonu'nda yapılacak görüşmeden sonra belirlenecek.

Ersin BAL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır