kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İtalya'dan yine Apo çılgınlığı
Roma Mahkemesi, Apo'ya siyasi sığınma hakkı verilmesini kararlaştırdı. Karar, Türkiye'de büyük bir tepkiyle karşılandı

TÜRKİYE'nİn baskısı üzerine sığındığı tüm ülkelerden kapı dışarı edilen bölücü örgütün elebaşı Abdullah Öcalan'a kucak açarak iki ülke arasında krize neden olan İtalya, bu kez de bölücübaşına siyasi sığınma hakkı tanıdı. Uzun süreli bir kriz döneminden sonra iki ülkenin ilişkileri yumuşamaya başlamışken ve İtalya Başbakanı Massimo D'Alema 22-23 Kasım arasında İstanbul'da yapılacak AGİT zirvesine katılacakken böyle bir karar, tekrar Roma ile Ankara arasında soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu.

Roma 2. İstinaf Mahkemesi, Apo'ya siyasi sığınma hakkı verilmesini kararlaştırdı. Davaya bakan Hakim Paolo de Fiore, Öcalan'a siyasi sığınma hakkı tanıdıklarını doğruladı. De Fiore, geçen Cuma günü verilen kararla ilgili olarak, mahkemenin neden henüz açıklama yapmadığını söylemedi. Öcalan'ın İtalyan avukatı Yeşiller Partisi'nden milletvekili Luigi Saraceni, "Türkiye'de idam edilme riski bulunan Abdullah Öcalan'a Roma İkinci İstinaf Mahkemesi tarafından siyasi sığınma hakkı tanınmıştır" açıklamasını yaptı.

Avukat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece bir avukat olarak değil, bir vatandaş ve bir parlamenter olarak bu karara çok memnunum. Bu karar İtalya'da yüksek bir sivil adaletin olduğunu gösteriyor."

D'ALEMA HÜKÜMETİ KARŞI
İtalyan Komünist Yeniden Oluşum Partisi'nin açıklamasında, anayasaya göre Öcalan'a siyasi sığınma hakkı verilmesi yüce bir adalettir ifadesi kullanıldı. D'Alema hükümetinin, Öcalan'a siyasi sığınma hakkı verilmesine sonuna kadar karşı olduğu belirtilen açıklamada, Öcalan'a İtalya'da bulunduğu sırada siyasi sığınma hakkının tanınması gerektiği, ancak hükümetin bunu engellediği öne sürüldü. Parti açıklamasında Öcalan'ın artık İtalya'ya dönme şansı olmadığı için bir formalite ve geç alınmış bir karar olduğu vurgulandı ve "Siyasi sığınma Öcalan özgürken verilseydi bu önemli bir adım olurdu" denildi.

Roma İstinaf Mahkemesi'nin aldığı karar önümüzdeki haftalarda parlamentoya giderek onaya sunulacak. İtalyan parlamentosunda sol partiler çoğunluğu ellerinde tutuyorlar.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Apo'ya siyasi sığınma hakkı vermesini, "Uygulanması kabil olmayan bir karar" olarak değerlendirdi. Türk, Apo, İtalya'ya geçtikten sonra, Türkiye'nin iade talebinde bulunduğunu, Öcalan'ın da siyasi sığınma talebinde bulunduğunu hatırlattı. Öcalan'ın Türkiye'ye getirildikten sonra, Türkiye'nin iade talebine ilişkin hakkının saklı tutulduğunu, bu konuda bir karar verilmediğini kaydeden Türk, şöyle konuştu:

TÜRK: SİYASİ İSTİSMAR
"Öcalan'ın siyası sığınma talebine ilişkin duruşmalar devam ediyordu. Roma 2. İstinaf Mahkemesi Başkanı, Öcalan'ın isteminin kabul edildiğini açıklamıştır. Başkan bu istemin İtalya anayasasına göre kabul edildiğini söylemiştir. Ancak şu anda henüz resmi bir açıklama yok. Ankara 2 No'lu DGM'nin verdiği karardan sonra Yargıtay aşamasında bu karanın verilmesi, anlamlı ve düşündürücüdür. Bu dikkat çekicidir. Bu konu önümüzdeki günlerde en azından bazı çevrelerce, Türkiye aleyhine kullanılacak ve siyasi istismar edilecektir."

ANAP lideri Mesut Yılmaz ise, basın mensuplarının konuyla ilgili sorusu üzerine, "Geç kaldı onlar, geç" karşılığını verdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır