kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karidesten korktular
Iğdır Belediye Başkanı hayatında ilk kez gördüğü karidesin kokusundan bile rahatsız olunca özel kalem müdürünü çağırıp odaya deodoran sıktırdı

75 yaşındaki Muammer Gölcük, uzun ak sakalını sıvazlarken, buz dolu bir kap içinden çıkardığımız karidesi görünce, "Anacığım, canavara bak" diye bağırıverdi. Emekli Mustafa Tosun, karidesin büyük kentlerin lüks restoranlarında yenilen pahalı bir deniz ürünü olduğunu öğrenince çok şaşırdı ve "Yazık vallahi o insanlara. Böyle bir şey değil para verilerek, üste para alınsa bile yenmez."

Tuhafiyeci Kasım Gümüş de, "Ne Iğdırlılar, ne de başka insanlar böyle bir mahlukatı yiyemezler. Bu düpedüz böcek yahu" demekten kendini alamadı. Iğdırlı şoför Hayrettin Poliçe'nin yorumu da şöyleydi:

"Şaka yapıyorsunuz, değil mi? Böyle bir şey nasıl yenir?"

Iğdır'ın ünlü Saray Lokantası'nın aşçıları da ağız birliği etmişcesine aynı şeyi söylüyorlardı:

"Bunu Iğdır'da kimse yemez. Biz vatandaşımızı tanırız. Onların midesi böyle şeyleri kaldırmaz."

BAŞKAN RAHATSIZ OLDU
Iğdır'da konuştuğumuz kişilerden biri de Belediye Başkanı Nurettin Aras idi.

Hayatında hiç karides yemediğini belirten Aras, buzların arasından çıkardığımız karidesten çok rahatsız oldu. Hemen Özel Kalem Müdürü'nü çağıran Başkan tüm pencereleri açtırdı, odaya deodorant sıktırdı.

"Buralarda kimse karides falan yemez" diyen Başkan Aras'ın sınır ticaretiyle ilgili değerlendirmesi ise ilginçti:

"Sınır ticareti yoluyla bu yörelerde insanların eli para görmeye başladı, ekonomi canlandı. Artık göç yön değiştiriyor.

Deprem bölgesindeki birçok hemşehrimiz, geçtiğimiz günlerde Iğdır'a döndüler. Devletin, sınır ticaretiyle uğraşan insanları denetlemesi ve onlara sınırlamalar getirmesi, iyi sonuç vermez.

Evvelce terörle uğraşan insanlar, şimdi aldıkları küçük araçlarla ticarete koyuldular, normal yaşama uyum sağlamaya çalışıyorlar. Onların ekmeğini ellerinden almamalıyız. Ben sınır ticareti yoluyla hangi ürünlerin girdiğini tam bilmiyorum. Ama bu ürünlerin tamamı 1-2 ilde tüketilmeyip, diğer illere dağıtılsa bile inanın bunun zarardan çok faydası vardır."

Karidesleri kim yedi?..
PEKİ karidesleri Iğdırlılar yemedi de kim yedi? İşin özeti, evrak sahtekarlığıyla karidesler Iğdır'da tüketilecek gibi gösterilip İstanbul'a satıldı. Çünkü sınır ticareti gereği Iğdır Azerbaycan gibi komşu ülkelerden karides ithal edebiliyordu. Ancak karideslerin Iğdır dışına çıkması yasaktı. Karidesler Iğdır'a geldi ve ambalajları hiç açılmadan İstanbul'a gönderildi. Evet, devletin resmi kayıtlarında Iğdır'da yaşayan 70 bin kişinin bir yılda 50 ton karides yedikleri görülüyor. Oysa Iğdırlı karidesin adını dahi duymamış, görmemiş, yememiş. Tepkileri de bu yüzden zaten.

Nuri KAYIŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır