kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aradığımızı bulamadık
Türkiye büyük umutlarla başlayan ABD ziyaretinden umduğunu bulamadı. Gezinin tek somut sonucu tekstildeki kota artışı ve ticaret yatırım anlaşması oldu

Başbakan Bülent Ecevit ve kalabalık bir heyet tarafından gerçekleştirilen ABD seyahati, piyasalarda oluşan yüksek beklentileri karşılamaya yetecek ölçüde sonuç üretmedi. Görüşmeler sonucu ortaya çıkan iki somut sonuç, kotalardaki artış ve ABD ile imzalanan ticaret ve yatırım ilişkileri anlaşması oldu.

Tekstil kotalarındaki artış 15 ay için 110 milyon dolarda kalarak 400 milyon dolar dolayındaki beklentilerin altında gerçekleşti.

YATIRIM ANLAŞMASI
İmzalanan ticaret ve yatırım anlaşması ise bir çerçeve anlaşma niteliğini taşıyor. Yani bu anlaşmadan fayda sağlanması, bu çerçevenin içinin doldurulmasına bağlı. Başbakan Bülent Ecevit, yaptığı görüşmelerde bu anlaşmanın içinin doldurulması konusunda iki tarafın da kararlı olduğunu söyledi.

Bu yıl başında durdurulan Amerikan askeri yardımlarının yeniden başlatılması için ABD'de sürdürülen çabalar da sonuç vermedi. ABD yetkilileri tarafından önem verilen ancak Amerikan kamuoyu ve basınında gerekli ilgiyi bulamayan gezi ve Ecevit-Clinton görüşmesi bir çok gazetede yer almazken, en çok satan gazetelerden USA Today'da sadece bir fotoğraf altı olarak kullanıldı. New York Tımes ise ilgili haberinde, Türkiye'nin eli boş döndüğünü belirtti.

Ecevit'in ABD ziyareti öncesi kamuoyunda konuşulan ABD deprem yardımı ise alınamadı. Deprem yardımının yanı sıra hükümet tarafından kamuoyuna duyurulan ABD Hazinesi garantili deprem tahvil ihracından ise ziyaret sırasında resmen vazgeçildi.

Ecevit Washington'da yaptığı açıklamada, ABD Kongresi'nin onayını gerektiren deprem tahvilinin ihraç edilmesinin zor olduğunun anlaşıldığını anlattı ve "Bu nedenle vazgeçildi" dedi.

GÖRÜŞMELER YETERSİZ
Yetkililer, IMF ve Dünya Bankası başkanlarıyla görüşen Ecevit'in ABD Hazine Bakanı Larry Summers ile görüşmesinin ayarlanamamasının ise önemli bir eksiklik olduğunu söylüyorlar. Summers, uluslararası finans kuruluşları üzerinde etkili bir isim olarak tanınıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır