kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Londra'nın ortası çadır kavgası
Rumların 96'dan beri Londra'daki Türk Büyükelçiliği önünde bir protesto çadırı var. Kıbrıslı Türk Hüseyin Şaban buna dayanamadı, bir 'Türk mevzii' oluşturdu

İngiltere'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Rumlar'ın sürdürdüğü 'Çadırlı Protesto'ya karşı ilk somut tepki Kuzey Kıbrıslı bir Türk'ten geldi. Londra'da yaşayan KKTC vatandaşı Hüseyin Şaban, Londra'daki yerel Hürsöz gazetesinden aldığı destekle bir gece Rumları şaşırttı, elçilik önünde, bir gecede, Rumlar'ın KKTC'den elini çekmesini, dil uzatmamasını isteyen pankartlar, KKTC ve Türk bayraklarından oluşan bir 'Türk davası mevzii' yarattı.

DERME ÇATMA AMA..
Rumlar, 1996 yılından beri Belgrave Square'deki Türkiye Büyük Elçiliği önünde "Türkler Kıbrıs'dan çıksın" vb. mesajlı pankartlarla süslü bir protesto çadırı bulunduruyor. Ne belediye ne de büyükelçilik buna engel olabildi.

Rum kesimi nasıl Londra'da yaşayan Kıbrıslı Rum ve Yunanlılar'ın desteğini görüyorsa, yeni oluşturulan Türk kesimi de Türkler'in desteği ile büyüyor. Kentte yaşayan Türkler her gün buraya yemek ve su taşıyorlar.

Bu durum Londra'daki tarihi Belgrave Meydanı'nı da farazi bir hatla ikiye ayırdı. KKTC, Türk ve Yunan bayraklarıyla belirlenen sınırın en belirgin işareti ise Şaban'ın sınır taşına benzeyen 10 litrelik su bidonu. İlginç bir tesadüfle meydanın da güneyini Rumlar, kuzeyini Türkler tutuyor. Atina'lı Sotiris Teodoropoulos ile Türk kesiminin bekçisi Akova'lı Hüseyin Şaban arasındaki mesafe 1 metre. Hüseyin Şaban, 3 yıllık gösteri tecrübesi olan Sotiris kadar organize olmamasına rağmen fazla sıkıntı çekmediğini söylüyor.

POLİS ALARMDA
Rumlar'ın gösterisini başladığı gün engellemeyen Belediye ise şimdi sıkıntılı. Çevre elçilikler gösterilerin sona erdirilmesi için baskı yapıyor. Polis ise Londra'nın göbeğinde bir Türk-Rum arbedesi yaşanmaması için gece gündüz nöbet tutuyor. İtfaiye kış aylarında ateş yakacaklarını söyleyen göstericilerin parkı ateşe vermemesi için alarmda bekliyor.

Jan DEVLETOĞLU (LONDRA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır